[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyvízfogyasztásvédőital

A munkahelyen is figyelni kell a folyadékpótlásra

2008.06.24., 9:33|Utolsó módosítás:2008. 06. 24., 9:33|

A vízfogyasztás fontosságára felhívó országos kampányt indított az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság. A munkaadónak legalább félóránként kell védőitalt biztosítania. Kánikulában napi 4 liter is lehet a napi folyadékszükséglet.

JÁTSSZ ONLINE!

Az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlen, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtekhez. Ezt a szállítómunkát a véráramlás végzi. Zavartalan keringéséhez egy 70 kilogramm súlyú ember szervezetében 40 liter vízre van szükség, amelyből 28 liter a sejtekben, 8 liter a sejtek közötti térben, 4 liter a véráramban található. Ha nem kap elég folyadékot a szervezet, akkor azt jelzi. A kiszáradásra legfogékonyabb sejtek közé tartoznak az agysejtek, ezért a kiszáradás egyik fő jele a tudatzavar, amely kómáig is fokozódhat.

14-16 fok közötti ivóvíz javasolt

A kiszáradás megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztással megelőzhető. Ennek jogszabályi hátterét rendelet szabályozza, amelynek alapján igény szerint, de legalább félóránként kell védőitalt biztosítani a munkavállalók részére zárttéri és szabadtéri munkahelyeken is meleg időben. Védőitalként a jogszabály 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet javasol, azonban más, alkoholmentes italt is adhat a munkáltató. Különösen ügyelni kell - például tűző napon történő munkavégzés esetén - a sugárzó hőnek is kitett munkavállalók folyadékveszteségének pótlására.

A folyadékegyensúly akkor őrizhető meg, ha a bevitt vízmennyiség megegyezik az elvesztett víz mennyiségével. Egészséges veseműködés és átlagos környezeti hőmérséklet esetén ez napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztását jelenti, ami kánikulában akár kétszeresére növekedhet.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »