Még mindig sok a trükköző munkaadó

Vágólapra másolva!
Gyakori a szabálytalan foglalkoztatás, sok munkahelyen nem tartják be a munkavédelmi szabályokat. Szinte közhellyé vált a munkavédelmi hatóság tapasztalatainak összegzésében ez a mondat, ugyanis az ellenőrök még mindig temérdek szabálytalanságba botlanak egy-egy ellenőrzés alkalmából. A tipikus hiányosságokat és a munkaadói trükközéseket gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) statisztikáiból kiderül: már az első fél évben arattak. "Az idén május végéig ellenőrzött közel 17 ezer munkaadó 62 százalékánál tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Az ellenőrzések során közel 154 ezer dolgozó foglalkoztatásának körülményeit vizsgálták és eddig 4800 esetben csaknem 2,4 milliárd forintos bírságot szabtak ki.

"Csak próbamunkát végez"

A jogsértések toplistájának élén továbbra is a feketemunka, a színlelt szerződéssel vagy a munkaszerződés nélkül foglalkoztatás áll: idén május végéig 33 400 illegálisan foglalkoztatott dolgozót találtak a munkaügyi ellenőrök. Külföldi jogellenes foglalkoztatása miatt ugyanebben az időszakban, 171 esetben összesen 265,4 millió forint befizetésre kötelezés történt "- tájékoztatott az OMMF. Mivel a feketefoglalkoztatás szempontjából még mindig az építőipar a legfertőzöttebb terület, a legtöbb foglalkoztatói trükk, mellébeszélés is rendre itt fordul elő. "A munkaadók például gyakran hivatkoznak arra: a dolgozó egyelőre csak próbamunkát végez, ezért nem jelentették még be" - teszi hozzá Gedeon András.

Építőipar: gyakori a feketemunka

Emellett szintén napirenden van a trükközés az alkalmi munkavállalói könyvvel. Az ezzel foglalkoztatott munkavállalóknál legtöbbször nem írják be a foglalkoztatás napjának dátumát, vagy az ellenőrzéskor, kapkodva szeretnék pótolni ezeket a hiányosságokat. Előfordult emellett olyan munkaadó is, aki azzal védekezett: a munkás nagyobb összeggel tartozik neki, így azt dolgozza le, de gyakori a munkát rokoni, baráti szívességként feltüntetni az ellenőrzéskor.

Az ellenőrök azzal a kifogással is találkoztak már: a munkásnak van bejelentett állása, náluk csak a szabadsága alatt keres némi plusz pénzt. Tipikus a bejelentés elmulasztását adminisztratív akadályokra, könyvelői hanyagságra fogni. Persze van olyan munkaadó, aki a nem a szavak embere: ez a réteg az ellenőrök megjelenésekor rejtőzésre buzdítja a dolgozókat, sőt, vannak, akik egész egyszerűen elfutnak az ellenőrök elől.

Képzetlenek az alkalmi munkavállalók

Az alkalmi munkavállalói könyveseknél gyakori hiányosság a képzetlenség, munkavédelmi oktatásban nem vesznek részt - áll az OMMF elmúlt negyedéves jelentésében. Mindezek következtében nem ismerik fel a meglévő veszélyhelyzeteket, a biztonsági követelményeket felelőtlenül figyelmen kívül hagyják. Építés kivitelezési munkaterületeken az egyéni védőeszköz használatának elmulasztása visszatérő jelenség. A biztosított fejvédő sisak használata továbbra is ellenállásba ütközött a munkavállalók részéről, bár ennek oka gyakran a fejvédő sisak nem megfelelő állapota, az állszíj hiánya, télen a bélés nélküli sisak biztosítása.

Általános tapasztalat, hogy a tetőszerkezeti munkáknál sem kollektív, sem egyéni védőfelszerelést nem alkalmaznak, szinte sohasem jelölte ki a munkáltató a rögzítési, "kikötési" pontokat a védőeszköz kötélzete számára. További tapasztalat, hogy a kockázatértékelés elkészítése során a munkavállalókat érintő zaj-, és rezgésterheléseket nem veszik figyelembe. Az alkalmazott vegyi anyagok (pl. a ragasztók, kötőanyagok, tömítő anyagok, oldószerek stb.) kockázatait általában nem mérték fel, sok esetben az alvállalkozók a konkrét munka elkezdésekor ismerik meg a felhasználásra kerülő veszélyes anyagokat.

Ingyenes próbanap után viszlát

Főként a vendéglátásban és kereskedelemben gyakori a munkaidő-pihenőidő szabályainak megsértése, a nyilvántartással kapcsolatos szabályok áthágása és a hamis, kettős nyilvántartások vezetése. Mindemellett a diákmunkát vállaló, nyári munkás fiatalok is igen kiszolgáltatottak: gyakori, hogy zsebbe fizetnek, egészségre ártalmas, veszélyes feladatokat kapnak vagy pár nap próbamunka után üres kézzel küldik el őket.

Árufeltöltés targoncákkal a vásárlók között

Az áruházláncoknál veszélyforrást jelent az a kialakult gyakorlat, hogy nyitvatartási időben végzik az árufeltöltést, jellemzően különböző targoncák igénybevételével, amelyek használata fokozott veszélyt jelent a vásárlókra is. Jellemző a zsúfolt anyagtárolás, a magasban elhelyezett, megbontott egységrakatok tárolásából adódóan a tárgyak leesésének a veszélye nagy, a targoncák hangjelző berendezéseinek üzemképtelensége veszélyt okozhat.

A kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek területén a hiányosságok többségét a tároló állványok rögzítésének hiányai, a deformálódott és elhasználódott állványelemek valamint az állványok előtti zsúfolt tárolások jelentették.

Mezőgazdaság: szakszerűtlenül javított gépek

A mezőgazdasági munkahelyeken gyakori, hogy háttérbe szorul a karbantartás, és a munkavédelmi szempontok betartása. Gyakran a biztonságos módszerek helyett a kényszer szülte megoldásokkal teszik működőképessé a berendezéseket, illetve ilyen alapon javítják azokat. Jellemző az ágazatra a kockázatértékelés hiánya. A feldolgozott adatok szerint a bekövetkezett halálos munkabalesetek száma a második legmagasabb az ágazatok között.

A fakitermelés ellenőrzése során előfordult, hogy a vágástérre vezető utakon a figyelmeztető táblák hiányoztak; időként elmaradt a döntendő fa környékének a megtisztítása; a munka megkezdése előtt nem kaptak oktatást a dolgozók a területre jellemző sajátos munkavédelmi szabályokról.

Feldolgozóipar: a balesetek 40 %-a itt történik

A feldolgozóipari ágazatban tartott ellenőrzések alkalmával - minden egyes alágazatban - jelentős baleseti veszélyforrást jelentett a kézi- és gépi anyagmozgatás. Az összes bekövetkezett munkabaleset 40 százaléka ebben az ágazatban történt. A fafeldolgozó-, illetve bútoriparban a jobb, korszerűbb gépek, berendezések megjelenésével csökkent a balesetveszély, de a porok rákkeltő hatása még így is jelentős.

Hegesztés: nem figyelnek a gázokra

A vasiparban jellemző hiányosság, hogy a munkáltatók nem tételezik fel, hogy a munkavállalókat a megengedettnél nagyobb zajártalom érheti, és zajmérést sem végeztetnek. Kritikus egészségkárosító tevékenység a hegesztés, ahol a technológiából adódóan káros gázok-gőzök szabadultak fel. A hegesztő munkahelyeknél mind gyakrabban alkalmaztak helyi elszívó berendezéseket, megfelelő használatuk azonban nem mindenütt volt biztosított.