[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Herczog Lászlóegészségmunkaidőmunkaügyteszt munkajogmunkajog-munkaügy

Nem váltható ki munkaidő-kedvezménnyel a veszélyes munka

2008.07.03., 8:09|Utolsó módosítás:2008. 07. 03., 8:08|
Az egészségre káros foglakoztatás munkaidő-csökkentéssel nem váltható ki; a munkaidőt egyébként nem kormányrendeletben, hanem egyéni munkaszerződésekkel és kollektív szerződésekkel lehet szabályozni - mondta Herczog László, a munkaügyi minisztérium szakállamtitkára. Korábban az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége a minisztériumot tette felelőssé, amiért július 1-jétől megszűnt a 36 órás munkahét az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörben foglalkoztatottak számára.

JÁTSSZ ONLINE!

Herczog László elmondta: a munkavédelmi szabályok kötelezik a munkáltatót, hogy határértéket meghaladó egészkárosító kockázat ne következzen be. Ha ezt egy munkáltató megsérti, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség intézkedik, hogy szabályos legyen a foglakoztatás. A vizsgálatot a szakszervezet is kezdeményezheti.

A Munka törvénykönyve csak a munkaidő legfelső határát szabályozza, ezen belül a munkáltatóval kell megállapodni. Szavai szerint nem jogszabályban kell meghatározni, hogy a magánvállalkozások hány órában foglalkoztassák munkavállalóikat. Az Alkotmány ilyen előírást nem tartalmaz, és az Alkotmánybíróság sem kötelezte erre a jogalkotót.

Lehet adni nem veszélyes munkát is

Példaként elmondta, hogy lehet olyan munkakör, amelyet veszélyessége miatt naponta csak pár órában lehet végezni, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a munkáltató ne adhatna ezen felül más, egészségre nem káros munkát a dolgozónak. Így a heti munkaideje akár 40 óra is lehet.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot (SZMM) terheli a felelősség, amiért július 1-jétől megszűnt a 36 órás munkahét az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörben foglalkoztatottak számára.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »