[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Borsod-Abaúj-Zemplén megyetartott ellenőrzéskönyvdolgozó munkásOrszágos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Szabálytalanul dolgoztak a borsodi meggyszedők

2008.07.03., 15:47|Utolsó módosítás:2008. 07. 03., 15:48|
Összesen 48 kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozó munkást talált Borsod-Abaúj-Zemplénben június utolsó napjaiban az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a megye gyümölcsöseiben és a meggyesekben tartott ellenőrzések során.

JÁTSSZ ONLINE!

A kétnapos, Felsőzsolca, Méra, Krasznokvajda térségében tartott ellenőrzésekben a kitöltetlen alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel dolgozók mellett 67 olyan mezőgazdasági munkást is találtak, akiknek radírozható tintával töltötték ki az okmányait. Ez az alkalmi munkavállalókat foglalkoztatók körében tapasztalt visszaélések egyik gyakran érzékelt formája - közölte Gedeon András, a felügyelőség sajtószóvivője.

Tájékoztatása szerint nemcsak szabálytalanságot találtak, több helyen minden rendben volt. Például Büttös külterületén egy magyar és román munkavállalókból álló, csaknem harmincfős csoport valamennyi munkavállalója szabályosan kitöltött AM könyvvel rendelkezett, ők szintén meggyet szedtek.

A munka elkezdése előtt kell kitölteni a kiskönyvet

Gedeon András emlékeztetett arra, hogy az AM könyv kitöltése szabályosan, utólag nem javítható módon történhet. A munkavállaló munkába lépésekor a munkáltatónak a könyvbe be kell írnia a nevét és székhelyét, adószámát vagy adóazonosító jelét, a munkavégzés helyét és napját, valamint a munkakört, illetve a kifizetendő munkadíjat.

A közterhek befizetését igazoló közteherjegyeken aláírással kell igazolni a munka megkezdését. A munkáltatónak a munkavégzés befejezésekor naponta kell a közteherjegyet a megfelelő rovatba beragasztania, majd aláírásával érvényesítenie azt.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »