Nem teszünk félre a nyugdíjas évekre

Vágólapra másolva!
A magyar nyugdíjasok havonta 28 000 forinttal kapnak kevesebbet annál, mint amennyi fedezné kiadásaikat. A 35-54 év közöttiek csupán egyharmada tesz félre pénzt a nyugdíjas évekre. Ezzel szemben 75 százalék szerint nem lesz elegendő a majdani állami nyugdíj a megélhetésére - derül ki egy felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertet.
Vágólapra másolva!

A "visegrádi" országok nyugdíjasai közül a cseh nyugdíjasok havi 9 ezer, a szlovákok 3 ezer forintnyi többlettel zárják a hónapot. A magyar és a lengyel nyugállományban levők azonban 28 ezer illetve 23 ezer forinttal kapnak kevesebbet annál, mint amennyi fedezné kiadásaikat.

Ha tízmilliót akarunk a számlánkon tudni...

Az AXA biztosítótársaság számítása szerint ha valaki nyugdíjba vonulásakor - 62 éves korában - tízmillió forinttal a számláján szeretné kezdeni megérdemelt pihenését, 22 éves korától havi 14 ezer forint körüli összeget kell megtakarítania. Annak, aki csak 52 éves korában kap észbe, már havi 78 ezer forintot kell spórolnia, hogy tíz év alatt összejöjjön a tízmillió.

Sokan dugják homokba fejüket

A 25 és 34 év közötti korosztály 65 százaléka elutasítja a havi rendszeres megtakarításokat, a 35 és 54 év közöttieknek pedig mindössze harmada tesz félre pénzt. Közben a megkérdezettek háromnegyede úgy véli, hogy nem lesz elegendő az a gondoskodás, amire az államtól számíthatna. Az 55 felettiek 64 százaléka szeretne élni azzal a lehetőséggel, hogy nyugdíjasként munkát vállaljon. Bár az állam közel kétszer annyit költ az időskori ellátásra, mint a többi visegrádi ország, a magyarok jó része kénytelen munkát vállalni, hogy nyugdíját kiegészíthesse. Magyarországon a költségvetési kiadások között még mindig a nyugdíj és a szociális kiadások szerepelnek a legnagyobb súllyal: a GDP 9,8 százalékát teszik ki, miközben ez az arány a másik három visegrádi országban mindössze 5,5 százalék.