Könnyebb lehet a kijutás a német álláspiacra

Vágólapra másolva!
A munkaerőhiány miatt jelentősen könnyítené a német kormány a külföldiek munkavállalását. A munkaügyi tárca kiszivárgott tervezete szerint az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamok - köztük Magyarország - diplomás munkavállalói munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Németországban - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg a legtöbb területen csak akkor kapnak munkavállalási engedélyt a felsőfokú végzettségű kelet-közép-európaiak, ha a szövetségi munkaügyi hivatal előzetes vizsgálata úgy találja: az adott szakmára nincs megfelelően képzett német jelölt. A munkaadók szerint ez a procedúra túlságosan hosszú és bürokratikus. A legszűkebb keresztmetszetnek számító gépész- és villamosmérnököknél már 2008 elejétől egyszerűsített eljárást vezettek be; a most tervezett módosítás ezt terjesztené ki minden területre - írja a gazdasági napilap.

Az unión kívülről érkező diplomásoknál továbbra is kötelező marad az előzetes vizsgálat, ugyanakkor 86 400-ról 63 600 euróra csökken az az éves jövedelem, amelyre szükség van a hatósági jóváhagyáshoz.

A szakmunkások számára is lesz könnyítés

A diplomásoknál is nagyobb számban hiányzó szakmunkások számára is könnyítik a németországi munkavállalást. Az akcióterv értelmében ezentúl a diplomások mellett azok a külföldi szakmunkások is korlátlan tartózkodási engedélyt kapnak, akik legalább két éven keresztül "képzettségüknek megfelelő állásban" dolgoztak Németországban. A külföldi szakképesítések németországi elismerését is könnyíteni akarja a berlini kormány, ám ennek részletei egyelőre nem ismertek.

A munkaadói és munkavállalói szervezetek egyformán üdvözölték a kormányzati terveket. A németországi szakemberbázis biztosítását célzó akcióterv elnevezésű programot július második felében fogadhatja el a berlini kabinet, és 2009. januártól léphetnek életbe a könnyítések.