[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországadventüzlettartásHorvátország

A horvátok vasárnap becsukatnák a boltokat

2008.07.10., 8:57|Utolsó módosítás:2008. 07. 10., 8:57|

Nem csupán Magyarországon, hanem Horvátországban is téma az üzletek nyitva tartásának korlátozása. A horvát kormány törvénymódosítással szigorítana. Vasárnap csak a nyári hónapokban és adventkor lehetne vásárolni, akkor is csak 14 óráig.

JÁTSSZ ONLINE!

A horvát Gazdasági-Szociális Tanács - amelynek munkájában részt vesz a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók - tárgyalta a kormány által készített előterjesztést, amely korlátozná a hétköznapi és a hétvégi nyitva tartást is. A törvénymódosítás szerint a hét hat napján 6 és 21 óra között tarthatnának nyitva az üzletek.

Csak nyáron és adventben lehetne nyitva tartani

Vasárnap csak június 1-je és október 1-je között, illetve a decemberi hétvégéken nyithatnának ki a boltok, akkor is csak a 6 és 14 óra közötti időszakban. Az év fennmaradó hónapjaiban vasárnap csak a szállodák üzleteiben lehetne árusítani 7-től 14 óráig, a benzinkutak és üzleteik azonban folyamatosan, 24 órán át üzemelhetnek - közölte a megbeszélésekről a horvát kormányzati portál.

A szakszervezetek ellenkeznek

A Gazdasági-Szociális Tanács e héten tartott ülésén a szakszervezetek képviselői kifejtették, hogy a munkavállalók jogait másképp kellene megvédeni, például a vasárnapi munka megfizetésével, a kollektív szerződések tiszteletben tartásával és jogi védelemmel. A munkaadók szerint pedig a piacnak, vagyis a vásárlók igényének kellene meghatároznia a nyitvatartási idő hosszát.

Hamarosan a parlament is tárgyalja

Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes a tárgyalásokon hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban Németországban és Ausztriában korlátozzák a legszigorúbban az üzletek munkaidejét, ez mégsem lehetetleníti el az üzleti életet. A kormány törvénymódosító javaslatát pedig hamarosan a Sabor, vagyis a zágrábi parlament elé terjesztik.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »