Becsapottnak érzik magukat a Prémium évesek

Vágólapra másolva!
Jár a 13. fizetés és a ruhapénz a Prémium évek programban részt vevő és nyugdíjazás előtt álló közszolgáknak - mondta ki három megyei bíróság ítélete. Igaz, az érintetteknek ezt is csak per útján sikerült kiharcolniuk. Pedig a kormány eredeti ígérete szerint alanyi jogon járt volna az illetmény 70 százaléka. Januárban újabb meglepetéssel szembesültek a Prémium évesek: fizetniük kell 4 százalékos természetbeni egészségügyi járulékot, és a nyugdíjjárulék növekedése miatt is további 1 százalékos elvonással kell számolniuk - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 2005. január 1-jén indult és 2008 végéig igénybe vehető hároméves programhoz eddig több mint két és fél ezren csatlakoztak azzal a reménnyel, hogy a nyugdíjuk megállapításáig foglalkoztatottak maradhatnak, s korábbi járandóságaikat is felvehetik - még ha csökkentett mértékben is.

Lukács Vera a közalkalmazotti szakzervezet egyik vezetője a Népszabadságnak elmondta, becsapottnak érzik magukat, mert mielőtt beléptek volna a programba, azt a tájékoztatást kapták, hogy minden köztisztviselői juttatás megilleti a prémiuméveseket is, csak csökkentett, 70 százalékos mértékben. Ám ruhapénzt és 13. havi fizetést nem kaptak. Perre vitték az ügyet. Eddig három bíróság - a debreceni munkaügyi, a Hajdú-Bihar és a Heves megyei - hozta meg döntését, amely szerint a prémiuméveseknek is jár a 13. havi bér és a ruhapénz.

Ezzel nem ért véget a Prémium évesek kálváriája. Januártól újabb meglepetéssel találkoztak. Kiderült, hogy az ígéretek ellenére mégiscsak fizetniük kell a 4 százalékos természetbeni egészségügyi járulékot, és a nyugdíjjárulék növekedése miatt is további 1 százalékos elvonással kell számolniuk. Mindez összességében havi 8-15 ezer forintos nettó bércsökkenést jelent.
A szakszervezet Szűcs Erika munkaügyi miniszterhez fordult. Arra a "rémhírre" kérdeznek rá, hogy igaz-e az az információ, hogy a nyugdíj-megállapításnál nem a korábbi fizetésük 100 százalékát, hanem csak 70 százalékát veszik figyelembe.