[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországRomániabérfizetésAz Európai Unió tagállamaibér-fizetésGazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet

Románia éllovas zsebbe fizetésben

2008.07.16., 16:06|Utolsó módosítás:2008. 07. 16., 16:05|

Az Európai Unió tagállamai közül Románia áll az első helyen a "zsebbe fizetést" tekintve a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint. Romániában a dolgozók 25 százaléka vallotta be, hogy fizetése egy részét zsebbe kapja. Magyarországon ez az arány 8 százalék, míg az uniós átlag 5 százalék.

JÁTSSZ ONLINE!

A felmérés szerint a megkérdezett román munkavállalóknak közel 25 százaléka vallotta azt, hogy feketén kapott pénzt: ez azt jelenti, hogy Romániában a zsebbe fizetés majdnem ötszöröse az uniós átlagnak, ami jelenleg becslések szerint 5 százalék körül van. Magyarországon ez az arány 8 százalék az OECD jelentés szerint, Szlovákiában 7 százalék, Csehországban 3 százalék.

A lettek a második helyen

Románia után a második helyen a Lettország áll, ott a megkérdezettek 17 százaléka kapott már adózatlanul fizetést, majd a belgák következnek 14 százalékkal, a litvánok és a lengyelek 11-11 százalékkal. A lista végén Málta, Nagy-Britannia és Franciaország áll, ott mindössze 1 százalékot tesz ki a zsebbe fizetés.

Az OECD jelentés szerint Románia - Bulgáriával egyetemben - az úgynevezett "félhivatalos" foglalkoztatás tekintetében is az elsők között van az unióban. A félhivatalos foglalkoztatás abban különbözik a be nem jelentett munkától, hogy a feketén dolgozókkal ellentétben a munkavállalónak van szerződése a munkáltatóval, de nem kapja meg a vele járó teljes kompenzációt. Az OECD dokumentum szerint Magyarországon az összes foglalkoztatottak 19,4 százaléka nincs társadalombiztosításra bejelentve, és 2,6 százalék dolgozik munkaszerződés nélkül.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »