Tanárelbocsátásoktól tart a szakszervezet

Vágólapra másolva!
A pedagógusok januártól tervezett pótlékemelése újabb elbocsátásokat eredményezhet, amennyiben a kormány az önkormányzatokra hárítja a pótlékemelés kifizetését - mondta el az Inforádiónak Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Kerpen Gábor hangsúlyozta: a több érdekképviseleti vezető és az oktatási miniszter által aláírt egyezményben nincs megjelölve a pótlékemelés fedezete, nem tudni, hogy mikortól meddig fedezi a kormány a pluszkiadásokat. A dokumentum sem forrást, sem garanciát nem tartalmaz arra nézve, hogy ez nem eredményezhet létszámcsökkentést. És amennyiben a kormány továbbhárítja az önkormányzatokra a kifizetést, akkor a szűkös költségvetésű testületek kénytelenek lesznek újabb pedagógusokat elbocsátani.

"Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kormány nem teremti meg a béremelések fedezetét, ez történt például 2002 szeptemberében is, hiszen 2003 januárjától teljes egészében az önkormányzatoknak kellett előteremtenie a fedezetet. A kormányzat mindig arra hivatkozik, hogy a normatívában benne van minden támogatás, amit a kormány a közoktatás fenntartásához juttat" - tette hozzá.

Elégedetlenek a pótlékrendszerrel

A Pedagógusok Szakszervezete által közzétett adatok szerint százötvenötezer pedagógus közül 65 700-an kaphatnak bérpótlékot a kormánnyal kötött megállapodás alapján. A pótlékok között szerepel többek között az osztályfőnöki, a területi, a nemzetiségi, a kollégiumi stb. A szakszervezet számításai alapján ez 14 milliárddal terheli évente a költségvetést. A pótlékrendszer a tapasztalt pedagógusokat kifejezetten bünteti: aki egy év híján két évtizedet töltött a katedrán, háromezer forintnyi, míg az egyetemet végzett pályakezdő 32 ezres pluszt kap. Az alapbérekben így mindössze 14 ezer forint a különbség a tapasztalt pedagógusok javára.