Vágólapra másolva!
Nyilvánosak a felvételi ponthatárok, a sikeresen felvételizők fellélegezhetnek.  Akik nem vitték át a lécet, jogosan teszik fel  a kérdést: merre tovább? Nem kell kétségbeesni: nyitott szemmel járva - új nyelvet, esetleg szakmát tanulva, karrierterveinket újragondolva csak profitálhatunk az egyetem vagy főiskola előtt kihagyott évből.
Vágólapra másolva!

Idén is sokakat értek hideg zuhanyként a felvételi ponthatárok megállapítása. "Érthető, ha ilyenkor elkeseredettek vagyunk, hiszen komoly munka előzte meg a felvételit. Az eredmény pedig várat magára" - mutat rá Kiss István, tanácsadó szakpszichológus. "A nem ritkán már-már enyhe depressziós hangulat nem meglepő a sikertelenül felvételizőknél. A túlhajszoltság, az érettségi izgalmai is most jönnek ki a jelölteken. Pedig az érettségit követő egy év nem csak "kényszerszünetnek" fogható fel. Több nyugati országban bevett gyakorlat a továbbtanulás előtt önkéntesen kihagyni egy évet. Ezt az időt önmaguk keresésére fordíthatják és elgondolkodhatnak a továbbiakon" - jegyzi meg Kiss István.

Szakképzettség nélkül csak rosszul fizető munka

Mindenesetre középiskolai érettségivel Magyarországon továbbra sem lehet karriert építeni. A Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodájától kapott információk alapján érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizető, adminisztratív, irodai munkák csíphetők meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltő munkák. Ezzel maguk a fiatalok is tisztában vannak, amit a Felsőoktatási Kutatóintézet felmérése is alátámaszt. A megkérdezett érettségizettek 90 százaléka úgy nyilatkozott: a középiskola csak a felsőoktatás előszobája. A felmérés arra is rámutatott: a frissen érettségizettek alig 1 százaléka regisztráltatja magát munkanélküliként. Ebben az is szerepet játszhat, hogy utoljára 1996 júliusa előtt kaphattak munkanélkülit az érettségizett, szakképzettséggel nem rendelkező fiatalok. Az idegenkedést a regisztrációtól gyakran a hivatalok iránti ellenszenv is táplálhatja. Mégis célszerű az előítéleteket félretenni.

Ingyenes OKJ-s képzések pályázhatóak

A Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodája például segítheti a továbblépést egy, a fiatal terveihez jól passzoló, Országos Képzési Jegyzékben szereplő tanfolyam ajánlásával, állami finanszírozással. "Középfokú végzettséggel, 200 nap munkaviszony hiányában, 25 éves korig pályakezdőnek minősül a fiatal. Ebben az esetben például egy gimnáziumi, szakmát nem adó érettségivel már több, rendelkezésre álló, piacképes szakmai tanfolyamra pályázhat, ha regisztrált nálunk" - tájékoztat Hágen Tímea irodavezető. Mindehhez TAJ, adó-és lakcímkártya, személyi igazolvány, az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok- érettségi, és ha van, nyelvvizsga-bizonyítvány - szükséges. A képzések iskolarendszerben, napközben zajlanak. A tanulmányok idejére ráadásuk a hatályos minimálbérrel egyező támogatást, pluszban utazási költségtérítést is kaphat a fiatal. Számukra egyébként a képzések ingyenesek.

Óvatosan a menedzserképzésekkel

Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere azonban felhívja a figyelmet: mindig megfontoltan, körültekintően válasszunk a képzések közül. Ne horgonyozzunk le olyan tanfolyam mellett, amelynek a hangzatos elnevezés dacára nincsen munkaerőpiaci értéke. Intő jel, ha a tanfolyam pusztán elnevezése alapján azonnal menedzsernek titulálja a képzés elvégzőjét, hiszen valódi menedzserré a gazdasági szférában eltöltött több éves tapasztalattal válhat csak valaki.

Ne féljünk kilépni az álláspiacra

A karriertanácsadó azt javasolja a frissen végzetteknek: ha nem vették fel őket az egyetemre/főiskolára, ne késleltessék a kilépést a munkaerőpiacra. Tanácsos tehát a kimaradó évet a kiszemelt terület profiljához közel álló munkahelyen eltölteni. Az ügyvédnek, jogásznak készülők például némi nyelvtudással már elhelyezkedhetnek egy ügyvédi iroda adminisztratív munkakörében. Itt beleláthatnak az ügyvédek mindennapjaiba: így még az újabb felvételi előtt mérlegelhetik, nem volt-e elhamarkodott a pályaválasztás. A karriertanácsadó ismert olyan fiatalokat is, akik a sikertelen orvosi egyetemi felvételit követően egy kórházban vállaltak munkát tapasztalatszerzés céljából. Az itt átélt stresszes élmények hatására azonban hamar rájöttek, mégsem nekik való az orvosi pálya.

Sok az elhamarkodott pályaválasztó

A fentieket Kiss István tanácsadó szakpszichológus is megerősíti: tapasztalatai szerint a nála megforduló kliensek mintegy kétharmadának az elhamarkodott pályaválasztás az egyik legnagyobb problémája. Ők évek múlva döbbentek rá: rossz szakot választottak és az egyetem/főiskola előtt kihagyott évet inkább pihenéssel, a kiválasztotthoz közel álló területen folytatott gyakornokoskodással, nyelvtanulással kellett volna tölteniük. A nyelvtanulás hasznosságát Juhos Andrea is kihangsúlyozza: ő arra bíztatja a valamelyik piacképes nyugat-európai nyelven-például angolul, németül-már munkaképes szinten kommunikáló fiatalokat, hogy ne habozzanak nekivágni a külföldi munkavállalásnak! Au-pairként, baby- sitterként vagy a vendéglátóiparban vállalt néhány hónapos munkával nemcsak a nyelvtudás fejleszthető professzionális szintre: a fiatalon, idegenben vállalt munka később az önéletrajzban is jól mutat majd.

Ingyenes nyelvtanulás: csak a szakképzetteknek

Ha esetleg nem telne külföldi munkavállalásra, államilag támogatott nyelvtanfolyamokra a Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodáján keresztül is lehet pályázni - erősítette meg Hágen Tímea irodavezető. Ugyanakkor hozzátette: bár töretlen az érdeklődés a különböző nyelvtanfolyamok iránt, még mindig ezt a területet övezi a legtöbb félreértés. Támogatott nyelvi képzést ugyanis nem igényelhetnek a "sima" érettségivel rendelkezők. Erre csak szakközépiskolát végzett, többnyire az érettségi megszerzése utáni egy évben a plusz technikumi, szakképesítést adó tanévet bevállalók pályázhatnak. Náluk aztán a végzettségük piacképessége alapján dől el, kaphatnak-e támogatást. "Például egy vendéglátó-eladói vagy szakács szakképesítéssel rendelkező fiatal, aki a későbbiekben külföldön is építhet karriert, nagy valószínűséggel meg is kapja a támogatott nyelvi képzést "- tette hozzá.

A nyelvtudásra persze állami támogatás hiányában is érdemes pénzt áldozni a pályakezdők szüleinek, ám ehhez többnyire nem kevés összeget kell fizetni. Budapesten például egy egyhónapos, beszédkészséget és gyakorlati kommunikációt fejlesztő, heti 4-szer 4 órás angol tanfolyamért is 70 ezer forint körüli összeget kell fizetni.

Takács Gabriella