Sokaknál hiányzik a nyelvvizsga a diplomához

Vágólapra másolva!
Még mindig az egyetemi, főiskolai hallgatók 10-30 százaléka azért nem kapja kézhez diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Azokkal a hallgatókkal van gond, akik nem szereztek nyelvvizsgát a középiskolában, vagy olyan szakterületen tanulnak, ahol a felsőoktatási intézmények több nyelvvizsgát várnak el - nyilatkozta az Inforádiónak Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

A sikeres pályakezdés gátja lehet, ha az álláskereső nem tud diplomát bemutatni. Még mindig sok végzős egyetemista, főiskolás jár ebben a cipőben. Vélhetően a jövőben javul a helyzet, ugyanis az idén felvett hallgatók 47 százaléka már a középiskolában megszerezte legalább a középfokú nyelvvizsgát.

Aki azonban nyelvvizsga nélkül vágnak neki a felsőoktatásnak, könnyen eshet abba a csapdába, hogy abbahagyja a nyelvtudás csiszolását, az évek alatt pedig megkopik a tudás. A versenyszférában ugyan sok álláshoz nem kérnek diplomát, elegendő a szakképesítés, a megszerzett szaktudás és a munkatapasztalat. Ám diploma nélkül csökken a szóba jöhető munkahelyek száma.