Ötszörös bérelőny a diplomásoknál

Vágólapra másolva!
Megéri felsőfokú tanulmányokat folytatni, és az egyetemi diplomát kifejezetten díjazza az álláspiac. A vállalati szférában egy diplomás ötször többet keres, mint egy alapfokú végzettségű - írja a Világgazdaság az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A versenyszférában majdnem ötször annyit keres egy egyetemi diplomás, mint egy nyolc osztályt végzett munkavállaló. Tavaly átlagosan 8-12 százalékkal nőttek a műszaki diplomások alapbérei a korábbi évhez képest; egy átlagos mérnökfizetés bruttó 179 ezer és 386 ezer forint között alakul.

20 százalékkal kevesebbet keresnek a nők

Különösen jó helyzetben vannak az informatikusok, akik három-négy év alatt érnek el akkora bérnövekedést, mint a mérnökök 10-15 év alatt. Évek óta nem csökken ugyanakkor a régiók és a nemek közötti fizetéskülönbség; a nők akár ötödével is kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Ötven éves kor után mind a férfiak, mind pedig a nők jövedelme jelentősen apad, ez részben a speciális tudás hiányával magyarázható.

Az Észak- és Dél-Alföld alkalmazottai vihetik haza a legkevesebbet, hozzájuk képest a Közép-Magyarországon élők akár másfélszer magasabb bért kapnak.