[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkarendmunkanapéjszakai műszak

Veszélyes a 8 óránál hosszabb munkanap

2008.08.18., 8:21|Utolsó módosítás:2008. 08. 18., 8:24|
Napi 8 óránál hosszabb munka esetén csökken a hatékonyság, és nő a balesetveszély - állapítja meg egy német tanulmány annak kapcsán, hogy a német munkavállalók egyharmada heti 42 óránál többet dolgozik. Veszélyes az éjszakai műszak is: az ilyen munkarendben dolgozóknál alvászavar és emésztési problémák jelentkezhetnek.

JÁTSSZ ONLINE!

A WSI gazdaság- és társadalomtudományi kutatóintézet, illetve a Hans Böckler Alapítvány közös tanulmányából kiderül, hogy 2002 és 2007 között 40-ről 40,3 órára nőtt a német átlagos munkahét időtartama, és majdnem minden harmadik teljes munkaidős dolgozó heti 42 óránál többet teljesít. Egészségügyi szakemberek szerint ez azért aggályos, mert a hatékonyság jelentősen csökken, a balesetveszély ellenben jócskán megnő, ha valaki nyolc óránál többet dolgozik egy nap. Ráadásul egy hosszú munkanap után lényegesen kevesebb ideje és energiája marad az alkalmazottaknak a továbbképzésre - írja a Világgazdaság.

A német munkavállalók 16 százaléka éjszakai műszakban is dolgozik, ami extra egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Az éjjel is munkában lévők körében gyakoribb az alvászavar, az emésztési gondok vagy szívműködéssel kapcsolatos problémák előfordulása.

A túlmunkát szabadidővel kellene díjazni

A tanulmány szerint a dolgozók túlterhelésének elkerülése munkapiaci szempontból is hasznos lenne, mivel csökkentené az egészségügyi ártalmak miatt idő előtt nyugdíjba vonulók arányát. Az anyag azt javasolja, hogy a munkaadók ne ösztönözzék hosszabb munkaidőre a dolgozókat: az extra órákat több fizetség helyett inkább szabadnapokkal honorálják.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »