A nők 24 százalékos bérhátrányban a németeknél

Vágólapra másolva!
A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a német női munkavállalók 24 százalékkal kerestek kevesebbet, mint férfi kollégáik. Míg a hölgyek bruttó óradíja 14 euró, addig a férfiaké 18,38 euró. A hazai statisztika szerint nálunk jobb a helyzet. A magyar nők bérhátránya 11 százalék.
Vágólapra másolva!

Minden gazdasági ágban jobban állnak a férfiak Németországban. A legnagyobb fizetéskülönbséget a szolgáltatási (30 százalék) és a pénzügyi szektorban (29 százalék) mérték. A legkisebb a különbség a közlekedés és hírközlés (9 százalék) valamint a vendéglátás területén (13 százalék) volt megfigyelhető.
Az életkor növekedésével a fizetési olló is tágul. Érdekesség, hogy a fiatal, gyermektelen nőknél még csak 10 százalék a differencia, ami szülés után 15 százalékra növekszik. A 60 év feletti hölgyeknél már 31 százalék a hátrány.

Nálunk kisebb a bérkülönbség

A női fizetések Magyarországon kisebb mértékben maradnak el a férfiakhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal számai szerint a nők bérhátránya 11 százalék, az átlag mögött azonban nagyok a kilengések. Pénzügyi területen például a férfiak csaknem a dupláját keresik (508 ezer, illetve 281 ezer forint), mint a nők. A vegyiparban 40, a feldolgozóiparban 26, az egészségügyben 20 százalék a férfiak bérelőnye. Vannak iparágak, ahol a hölgyek vezetnek: az építőiparban 20 ezer, a távközlésben 4 ezer forint az előnyük. Igaz, mindkét iparágban kis számban állnak alkalmazásban.