Zöld utat ad Prága az unión kívüli munkaerőnek

Vágólapra másolva!
Csehország januártól zöld kártyát ad az Európai Unión kívüli országokból származó külföldieknek, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy dokumentumban kapjanak tartózkodási és munkavállalási engedélyt az országban. Az EU-n kívüliek azokra a pozíciókra pályázhatnak, amelyekre 30 napon át nem találnak alkalmas helyi munkaerőt. A döntés oka a szakképzett munkaerő hiánya.
Vágólapra másolva!

A zöld kártya bevezetését csütörtökön este hagyta jóvá a cseh parlament felsőháza, a szenátus. A képviselőház Petr Necas munkaügyi és népjóléti miniszter javaslatára már korábban igent mondott. Amennyiben a törvényt Václav Klaus államfő is aláírja, az január elsejével életbe lép.

Az üres munkahelyekre pályázhatnak

A zöld kártyás külföldiek minden olyan üresen maradt munkahelyet megpályázhatnak, amelyre 30 napon belül nem akadt cseh, illetve európai uniós állampolgárságú érdeklődő. Bizonyos kiemelt szakmákban ez a várakozási idő lerövidíthető. Necas a vitában elmondta: Csehországban jelenleg mintegy 260 ezer külföldi állampolgár dolgozik engedéllyel, míg az engedély nélkül az országban dolgozó külföldiek számát mintegy 200 ezerre becsülik.

300 ezres hiány szakképzett munkaerőből

A szociáldemokrata-kommunista ellenzék élesen bírálta a zöld kártya intézményének a bevezetését. Úgy vélik, hogy ezzel tovább romlik az amúgy sem jó helyzet a cseh munkaerőpiacon, mert a zöld kártyával várhatóan sokan visszaélnek majd.
Csehországban jelenleg mintegy 300 ezer szakképzett munkaerő hiányzik, állítja a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség. A kormányzati becslések szerint ez a szám 150 ezer körül mozog. Azzal azonban mindenki egyetért, hogy a fokozódó munkaerőhiány komoly probléma, amelyet sürgősen orvosolni kell.