Feketén szüretelő idénymunkások buktak le

Vágólapra másolva!
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrei több mint kétszáz feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak az elmúlt napokban Etyek és Villány térségében - közölte a hatóság.
Vágólapra másolva!

Egy 124 tagból álló, többségében ukrán állampolgárságú feketén szüretelő idénymunkás alkotta csoportot lepleztek le Etyek térségében. A munkaerőközvetítéssel is foglalkozó céget már két héttel ezelőtt is ellenőrizte a hatóság, akkor ugyanez a munkáltató 110 szüreti munkást foglalkoztatott kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel, szintén Etyek térségében.

10 milliós nagyságrendű bírság vár

Az ismételten tetten ért vállalkozást az OMMF 10 milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta, amelyet a Munkaerőpiaci Alapba kell befizetnie. A munkaügyi felügyelőkkel együttműködő Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az ellenőrzés eredményeként az ukrán feketemunkások közül többet kiutasított az országból.

A villányi szőlőkben is akadtak feketemunkások

Feketén foglalkoztatott mezőgazdasági munkásokat találtak a hétvégén a munkaügyi felügyelők Lengyeltótiban és környékén is. Hét munkáltató összesen 83 főt foglalkoztatott jogsértő módon egy lengyeltóti dióültetvényben és szőlősben, valamint Villány szőlőiben és egy építkezésen - olvasható az OMMF közleményében. A Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség még vizsgálja a jogsértő foglalkoztatás körülményeit.