Nevelési probléma a férfi tanárok hiánya

Vágólapra másolva!
Angliában az általános iskolai tanároknak csak 13 százaléka férfi, ráadásul egyre kevesebben választják ezt a pályát. Pedig a fiú tanulókra a férfi tanárok vannak nagyobb hatással, a gyermeküket egyedül nevelő nők gyermekeinél még nagyobb hátrány a férfi pedagógus hiánya.
Vágólapra másolva!

A férfi tanárok hiánya komoly hatással lehet a fiúk iskolai teljesítményére, és sokan fiatal korban nem kapják meg a megfelelő modellt - állítja egy neves brit gyerekpszichológus. Tanya Byron szerint a tanárhiány leginkább azokat a gyerekeket érinti érzékenyen, akiket az anya nevel, és hiányzik az életükből az apamodell - derül ki az Inforádió tudósításából. A hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában nyolcból egy általános iskolai tanár férfi, ami a tanárállomány 13 százalékát jelenti.

Jobban teljesítenek férfi tanárok irányításával?

Pedig a brit tanárok képzéséért felelős Training and Development Agency felmérése szerint a fiúk jobban teljesítenek, ha az általános iskolában férfi tanítja őket. Az ezer férfi megkérdezésével készített kutatásból kiderül: a megkérdezettek csaknem fele (48 százaléka) mondta azt, hogy az általános iskolában tanító férfi tanárok voltak rá a legnagyobb hatással.

35 százalékuk mondta azt, hogy a férfi tanár keményebb munkára ösztönözte őket, sőt 22 százalék bevallotta: az, hogy férfi tanította, növelte a magabiztosságát. A pszichológus úgy véli, a gyerekmolesztálások miatti túlzott paranoia is távol tartja a férfiakat a tanári állasoktól.