[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországSzlovákiaCsehországkeresetjövedelemkülönbségLengyelországbér-fizetésGazdasági Együttműködési és Fejlesztési SzervezetVilággazdaság

Nagyobb a magyar jövedelemkülönbség a csehnél

2008.10.22., 8:24|Utolsó módosítás:2008. 10. 22., 8:23|
Az elmúlt évek, évtizedek alatt a vizsgált országok túlnyomó többségében nőttek a jövedelmi különbségek. Régiós összehasonlításban Magyarországon sokkal nagyobb a az alsó és a felső rétegek közötti kereseti differencia, mint Csehországban vagy Szlovákiában, ugyanakkor Lengyelországnál kisebb. Többek között ez derül ki az OECD tegnap közzétett jelentéséből, amely a szervezet harminc tagállamában elemzi a jövedelmi viszonyok alakulását - írja a Világgazdaság.

JÁTSSZ ONLINE!

A leggyakrabban használt mutató, a Gini-koefficiens figyelembevételével Magyarország a 14. helyet foglalja el a 30 ország rangsorában, ez nagyjából "félúton" van egyfelől a cseh és szlovák, másfelől a lengyel helyezés között.

A skandináv országokban a legkisebb a különbség

A ranglista élmezőnyében - nem meglepő módon - a skandináv országok állnak, vagyis északon a legkisebbek a jövedelemkülönbségek, míg a sereghajtók között az angolszász államokat, valamint Törökországot és Mexikót találjuk.
Az elmúlt évek, évtizedek alatt a vizsgált országok túlnyomó többségében nőttek a jövedelmi különbségek. Számottevő csökkenést csak Francia- és Spanyolországban (a nyolcvanas évek közepétől a kilencvenes évek közepéig), illetve Mexikóban és Törökországban (az utóbbi bő egy évtizedben) tapasztaltak a szakemberek.

Csak lassítani lehet a folyamatot

A fejlett országokban a kormányok általában igyekeznek az adó- és szociális szabályok segítségével tompítani a jövedelmi különbségeket, de ez csak lassítani tudja a folyamatot, megállítani nem. Márpedig az erőfeszítések óriásiak: jelenleg az OECD tagállamai háromszor többet költenek családpolitikára, mint húsz évvel ezelőtt. Angel Gurría OECD-főtitkár szerint leginkább a munkaerő-piacon lehet sikerrel küzdeni az újabb rétegek lecsúszása ellen, ugyanis a képzettségi szint emelése és ezen keresztül a foglalkoztatottság növelése a legjobb módszer a társadalmi kohézió erősítésére.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »