[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Szűcs Erikamunkaügyszociális segélysegélyteszt munkajog

Iskola elvégzéséhez kötik a segélyfizetést

2008.10.27., 17:31|Utolsó módosítás:2008. 10. 27., 17:30|
Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter bejelentette, hogy elindul az Út a munkához program, amely jobb összhangot teremt a szociális segélyezés rendszere és a foglalkoztatás között. A cél: aki munkaképes, de rendszeres szociális segélyen él, legálisan munkát találjon és vállaljon. A segély folyósításának feltételévé válik a jövőben 35 éves kor alatt az általános iskola kötelező elvégzése, illetve szakképzési programokon való megjelenés.

JÁTSSZ ONLINE!

A program célja, hogy a munkaképes korúak ismét megjelenjenek a munkaerőpiacon, mert a mai szociális gyakorlat nem a munka világa felé "tereli" az embereket. A tárcavezető hangsúlyozta: a létfenntartás támogatása továbbra is alkotmányos jog, és ezt a kötelezettségét a kormány a jövőben is teljesíti.

Három éves járulékmentességet kaphatnak a cégek

A dolgozni képes emberek közfoglalkoztatási támogatásban részesülnek, számukra az önkormányzat és a kistérségi társulások foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak, de a kormányzat a vállalkozásokra is számít. Ugyanis azok a vállalkozások, amelyek közfoglalkoztatotti státuszú embereknek biztosítanak munkalehetőséget, három évig járulékmentességet élveznek, azok a kis- és középvállalkozások, amelyek a meglévő létszámon felül foglalkoztatnak ebbe a kategóriába esőket, azok egy évig kapnak járulékcsökkentést.

A munkakínálat elsődleges "bázisa" az önkormányzatok lesznek, amelyeknek a jövőben kedvezőbb feltételeket teremtenek a feladat ellátására - monda a tárcavezető. A közfoglalkoztatás után fizetett munkabérek járulékait a jövőben a Munkaerőpiaci Alapból fedezik majd. Szintén az alapot terhelik a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok költségei és az adminisztrációs kiadásokat is az alapból finanszírozzák.

A segélyt 8 általánoshoz kötik

A program kiköti azt, hogy a 35 év alattiaknak - a segélyezés folyósításáért - kötelező elvégezni a nyolc általánost, továbbá akiknek nincs szakképesítése, annak megszerzésére is ösztönöznek. Az állami foglalkoztatási szolgálat és az önkormányzatok között információs adatbázis épül ki, így napra készen lehet tudni, éppen hányan várnak munkára és milyen típusú elfoglaltságra lenne szükség. Amennyiben a közfoglalkoztatott nem működik együtt az önkormányzattal és a szolgálattal, első körben figyelmezteti, másodszorra három hónapra felfüggesztik a támogatást, a legvégső esetben pedig kizárják a programból.

A közfoglalkoztatotti támogatásban részesülők, ha éppen nincs számukra megfelelő munka, rendelkezésre állási támogatást kapnak. A rendszeres szociális segély megállapításának rendszere nem változna, így az továbbra is a család összetételétől és jövedelmétől függ, a közfoglalkoztatotti támogatás havi összege viszont fix lenne, ez az öregségi nyugdíjminimum, vagyis 28.500 forint. A munkával töltött napokra munkabér jár, amelyet a minimálbérre vonatkozó szabályok vonatkoznak.

Pár tízezres munkanélküliségre számít a tárca

A tárcavezető elmondta: 200 ezren élnek rendszeres szociális segélyből és valószínűleg 100 ezren továbbra is ezt az ellátást kapják a jövőben. A fennmaradó százezer emberből 62 ezren tudnak dolgozni egy éven át napi hat órában, továbbá a versenyszféra 7-8 ezer embernek ad munkát. Képzésben mintegy 15-20 ezren vesznek majd részt. A jövőre induló programra 51 milliárd forint áll rendelkezésre.

Egy kérdés kapcsán - miszerint mit tervez a minisztérium a pénzügyi válság miatt utcára került emberek segítésére - Szűcs Erika közölte: a gazdasági tárcával közösen dolgoznak ezen a kérdésen, a pénzügyi alapok átcsoportosításával próbálják a munkahelyeket megerősíteni, de nyomatékosította, a munkaügyi tárca pár tízezres munkanélküliségre számít Magyarországon a pénzügyi válság nyomán.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »