[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Budapestbérfiatalhelyi fiatal

Pesszimisták a balassagyarmati fiatalok

2008.10.28., 7:43|Utolsó módosítás:2008. 10. 28., 7:42|
A várost szeretik, de a saját egzisztencia megteremtését helyben nem látják lehetségesnek az alacsony bérek és a kevés munkalehetőség miatt a balassagyarmati fiatalok. A többség nem a városban szeretné leélni az életét, hanem Budapestre készül - derül ki a 15-29 éves helyi fiatalok között végzett ifjúságkutatásból.

JÁTSSZ ONLINE!

A 15-29 év közötti fiatalok körében végzett reprezentatív kutatás válaszadóinak 62 százaléka nem szeretné Balassagyarmaton leélni az életét. A város elhagyásának leggyakoribb indoka anyagi természetű, a legnépszerűbb útirány pedig Budapest.

Alacsony bérek, kevés munkalehetőség

A megkérdezett fiatalok 67 százaléka ugyanakkor egyértelműen szereti Nógrád megye legnagyobb városát, a "nyugodt, hangulatos kisvárost", és benne kiemelten a Palóc ligetet. Nem szeretik viszont, hogy kevés a szórakozóhely (23%), a roma lakosságot (7,6%), a dugókat, azt, hogy nincs uszoda, viszont sok a kínai üzlet. Hiányolják a diákmunka-lehetőséget, és azt, hogy nincs igazi városközpont.

A legnagyobb problémának az alacsony béreket tartják, közvetlenül ezután a munkanélküliséget és a szegénységet. Nagy arányban szerepel a problémalistán az erkölcsi romlás, a lakáshelyzet megoldatlansága, a kábítószer terjedése, vagy a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek megnevezése.

Csak 2 százalék dolgozna a helyi közéletben

A 15-29 évesek 62 százaléka érzi úgy, hogy nincs elegendő közösségi tér Balassagyarmaton a fiatalok számára. A megkérdezettek több mint fele szegényesnek találta a város kulturális lehetőségeit. Egyharmad-egyharmad arányban mondták azt, hogy nem, illetve egyáltalán nem érdekli őket a helyi politika, és mindössze két százalékuk szeretne közéleti, politikai szerepet vállalni a jövőben a városban.

40 százalék szerint álom a saját lakás

A vizsgálatba bevont fiatalok 76 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, de csak 18 százalékuk gondolkodik külföldi tanulásban, munkavállalásban. A szülőkkel közös háztartás a 24-29 évesek között is magas (42%). Negyven százalékuk nem lát esélyt arra, hogy öt éven belül saját lakása legyen. A 19-29 éves korúak egyharmada volt már munkanélküli - derült ki a felmérésből.

Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester az MTI-nek elmondta: a készülő ifjúságpolitikai koncepcióhoz gyűjtöttek adatokat a kérdőíves kutatással: 1.160 kérdőívet juttattak el a 15-29 éves fiatalokhoz, közülük 357-en adtak válaszokat.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »