[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Jóri Andrásadórendeletadatvédelmi biztosAPEHPénzügyminisztérium

Vizsgálják a kilencvenes IQ-t előíró rendeletet

2008.11.13., 16:26|Utolsó módosítás:2008. 11. 13., 16:26|
Vizsgálatot indított a Pénzügyminisztérium (PM) egyik rendelete ügyében Jóri András adatvédelmi biztos; a rendelet szerint novembertől az APEH-nél csak azzal a személlyel létesíthető közszolgálati jogviszony az adathozzáférés szempontjából védett munkakörökben, aki részt vett pszichikai alkalmassági vizsgálaton, és akinek az intelligencia hányadosa (IQ) nem alacsonyabb 90-nél.

JÁTSSZ ONLINE!

Jóri András elmondta: a PM-rendeletnek formai és tartalmi hibái vannak. A vizsgálat azt igyekszik feltárni, hogy a rendelet hol sérti az alkotmányt és milyen intézkedéseket kell tenni.

Az adatvédelmi biztos kifogásolja, hogy bár a törvény szerint minden, a személyes adatok kezelését érintő jogszabály-tervezetet be kellene mutatni véleményezésre az adatvédelmi biztosnak, ezt a PM elmulasztotta. Nehezményezte azt is, hogy a rendelet indokolatlanul széles körben ír elő adatkezelést. A rendelet melléklete szerint "egy webszerkesztő, egy webfejlesztő is belefér ebbe", de - mint mondta - nem lehet tudni, pontosan milyen okból.

Megjegyezte: azt el tudja képzelni, hogy az állami szférában - és bizonyos esetekben a közszolgálatban - indokolt egy szélesebb személyiség-vizsgálat. "Vannak ilyen kritikus, tényleg 24 órás, teljes pszichikai stabilitást igénylő területek, de az, hogy valaki az APEH-nél webfejlesztő, az nem ilyen" - jelentette ki.

Kizáró ok a pszichiátriai kezelés

Emellett Jóri András szerint a rendelet "egészen abszurd módon" kizáró okként jelöli meg, ha valaki pszichiátriai kezelés alatt áll. A munkáltató ezt az adatot nem tudja beszerezni, nincs a rendeletben szabályozva, hogyan tehetné azt meg. "De, ha benne is lenne, aggályos lenne" - fűzte hozzá.  "Ezen kívül maga az, hogy valaki pszichiátriai kezelés alatt áll, rendkívül széles esetkör" - mondta, emlékeztetve, ide tartozik például az, ha valaki egy családi tragédia után elmegy a klinikára, mert reaktív depressziója van. Ez mindenkivel előfordulhat - jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs definiálva a fogalom. Annak, hogy valaki pszichiátriai kezelés alatt áll, "nem lehet köze ahhoz, hogy valaki egy közigazgatási szervnél webfejlesztőként működjön, abban biztos vagyok" - fűzte hozzá.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »