Félnek az irodai dolgozók az állás elvesztésétől

Vágólapra másolva!
A termelésben dolgozók és az irodai, adminisztratív munkát végzők tartanak leginkább a munkahely elvesztésétől - derül ki a Világgazdaság-Hewitt Legjobb Munkahely felméréséből. A leginkább derűlátóak az informatikusok és a vendéglátással foglalkozók.
Vágólapra másolva!

Leginkább biztonságra vágynak a hazai dolgozók a munkahelyen. Háromnegyedük kapaszkodik a székébe, csökken a munkakedv, s a pénz-piaci válság hatására inkább az egyéni célok kerülnek előtérbe. Igaz, ha nincs válság, mi, magyarok akkor is többnyire biztonságkeresők vagyunk, de a változások hatására még jobban felértékelődnek a stabil álláshelyek.

Veszélyben érzik magukat a termelésben dolgozók

Leginkább a termelésben dolgozók rettegnek attól, hogy mi lesz, ha megszűnik a munkahelyük, vagy kézhez kapják a felmondólevelet. Közülük minden ötödik aggódik emiatt. Rajtuk kívül az irodai és adminisztratív alkalmazottak féltik még az állásukat: közéjük tartoznak az asszisztensek, a telefonközpontosok (call centeresek), az irodavezetők, a banki ügyintézők, a recepciósok, a közszolgák. 23 százalékuk szerint akár fél évbe is beletelne, mire újra el tudnának helyezkedni.

Az informatikusok magabiztosak

A legoptimistábbak ebben a tekintetben az informatikusok, illetve a vendéglátással foglalkozók. Tízből négyen egyáltalán nem tartanak az álláskereséstől, úgy vélik, pár hét alatt találnának megfelelő munkát. Kicsivel azért óvatosabb duhajok az egészségügy, illetve a média területén dolgozók. Bár ők is átlagon felül optimisták, többségük azonban inkább úgy véli, néhány hónap alatt, kisebb utánajárással sikerülne elhelyezkednie.