Egy hét alatt 90 ezres leépítés világszerte

Vágólapra másolva!
Csak a múlt héten 90 ezer munkahely megszüntetését jelentették be a nagy multinacionális cégek világszerte - áll a Világgazdaság által készített összeállításban. Ráadásul ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a kis- és középvállalatok létszámleépítései nem is kerülnek be a híradásokba.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb leépítést a Citigroup jelentette be, amely 52 ezer dolgozójától válik meg globálisan. Az informatikai óriás Sun Microsystems 6 ezer, a Pepsi 3150, a Toyota, a JP Morgan 3-3 ezer, a Peugeot Citroen 2700, a Wolseley 2300, a Virgon Media 2200, a Rolls-Royce 2 ezer, a Philips 1600, a Nikon, a Sandvik 1500-1500, az Isizu és az Astra Zeneca 1400-1400 fővel csökkenti dolgozói létszámát. Elemzők szerint az elbocsátások hatása a következő hónapokban már a munkanélküliségi statisztikák emelkedésében is megjelenik, hiszen az új munkaerőt felvenni szándékozó cégek köre egyre szűkebb.

Hazai elbocsátások ezres nagyságrendben

Számítani kell arra, hogy a következő hetekben ezres nagyságrendben szűnnek meg munkahelyek Magyarországon - mondta az MSZP hétvégi választmányi ülése után Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Azt is ígéri, a kormány célzott támogatást nyújt majd a kis- és középvállalkozásoknak munkahelyek megtartására, illetve újak létesítésére. A múlt héten történt bejelentések szerint 1760 embert küldenek el csoportos létszámleépítéssel.