[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Magyarországálláskereséstávmunkavállalatkiszivárgás

A cégek hetede alkalmaz távmunkást

2008.12.05., 8:28|Utolsó módosítás:2008. 12. 05., 8:28|

Magyarországon a vállalatoknak mindössze 14 százaléka alkalmaz távmunkában munkavállalókat, és csupán további egy százalék körüli azoknak a cégeknek az aránya, amelyek ezt a közeljövőben tervezik bevezetni a Deloitte Zrt. felmérése szerint. Ismerethiány, félelem a bizalmas adatok kiszivárgásától, konzervatív vezető attitűd szerepel az okok között.

JÁTSSZ ONLINE!

Ma sok hazai cégnél nem ismerik a távmunkát vagy nem látnak belső igényt annak alkalmazására - derül ki az üzletviteli és vezetési tanácsadó cég legújabb, reprezentatív kutatásából. A távmunkát nem alkalmazó vállalatok 53 százaléka szerint a tevékenységük nem igényli, vagy az elvégzett munka jellege nem teszi lehetővé a távmunkát. A kutatás adataiból viszont arra lehet következtetni, hogy sokan nem ezen okok miatt, hanem egyszerű ismerethiány miatt nem alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát.

A távmunkától elzárkózó vállalatok több mint egyharmada (37 százaléka) nem tudott okot mondani, hogy miért nem használják ki a távmunka lehetőségét. A válaszadók közül néhányan azért nem tervezik bevezetését, mert problematikusnak ítélik meg az adatbiztonság kérdését, illetve úgy vélik, hogy a távmunka révén bonyolultabbá válna a kommunikáció.

Az értékesítőknek ajánlanak távmunkát

A kutatásban a pozitív választ adó vállalatok tapasztalatait mélyebben is elemezték. Ebből kiderül, hogy a vállalatok ma elsősorban az értékesítők és ügynökök (57 százalék), menedzserek (38 százalék), informatikusok (28 százalék), mérnökök (13 százalék), pénzügyi szakemberek, illetve tanácsadók (11 százalék) számára biztosítanak távmunka-lehetőséget.

Költségcsökkentés miatt is bevetik

Szempontjaik között a munkaerő-megtartás, a céghűség, valamint a szélesebb munkaerő-piaci "merítés", illetve a költségcsökkentés reménye is szerepel. A távmunkát az említett munkakörökön túl számos további területen is lehetne alkalmazni, de a felsoroltaknál is tapasztalható még körülbelül 8-16 százaléknyi tartalék - idézi a közlemény Forgács Tamást, a Deloitte vállalati kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior menedzserét.

A felmérés 2008 április-májusában készült közel négyszáz, legalább 50 főt foglalkoztató hazai vállalat döntéshozóinak megkérdezésével.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »