[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyleépítésminimálbérmunkajog-munkaügybér-fizetésOrszágos Érdekegyeztető Tanács

Munkahelyekbe kerülhet a minimálbér emelése

2008.12.16., 8:11|Utolsó módosítás:2008. 12. 16., 8:11|
Ugyan pénteken megegyezés született az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a jövő évi béremelési ajánlásról, két munkaadói szervezet közölte, nem ért egyet a 3-5 százalék közötti emeléssel, 0-3 százalékot tart reálisnak. A 71 500 forintra emelt minimálbérre pedig vélhetően több cég elbocsátással válaszol.

JÁTSSZ ONLINE!

A Napi Gazdaságnak több dunántúli cég megkeresése után sem sikerült olyat találnia, ahol a jövő évi 71 500 forintra történő minimálbér-emelés ne párosulna várhatóan létszámleépítéssel, illetve a munkaidő csökkentésével. A vállalatvezetők döntő többsége szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben - amikor szinte mindenki a munkahelyek megtartásáért küzd - a befektetők számára sem jó üzenet béremelésről beszélni.

Tegnap két nagy munkaadói szervezet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közölte: nem értenek egyet a jövő évre kialkudott 3-5 százalékos bruttó béremeléssel, e helyett 0-3 százalékot javasolnak - áll a Világgazdaság összeállításában.

Nem bírnának el reálbér-emelést

A két szervezet ugyan már a pénteken aláírt dokumentum záradékában is kifejezte, hogy nem ért egyet a benne foglaltakkal, de saját bérajánlásával csak ma állt elő. A szakszervezetek példátlannak tartják a munkaadók magatartását.

A munkáltatók lépésüket azzal indokolták, hogy a tárgyalások során figyelembe vettnél várhatóan kisebb lesz az infláció, így a megállapodásban rögzített béremelés jelentős reálkereset-növekedést eredményezne. Ellenben nagyobb gazdasági visszaesésre lehet számítani.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »