Uniós pénzből támogatnák a munkanélkülieket

Vágólapra másolva!
Lényegesen könnyítene az EU az Európai Globalizációs Alaphoz való hozzáférés feltételein, hogy ezzel is segítse a munkanélkülivé vált dolgozókat. A tervezet szerint a jövőben a jelenlegi ezer helyett már ötszáz ember munkahelyének megszűnésekor is igényelhető lesz a közösségi támogatás. Az eddigi 12-ről 24 hónapra hosszabbítanák meg a támogatás igénybevételének időtartamát - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság könnyítené a hozzáférést ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyből támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akik a világgazdaságban bekövetkezett strukturális változások, a globalizáció miatt veszítik el állásukat, például mert munkahelyeiket külföldre telepítik. A bizottság a javaslatot kedden terjeszti elő. A 2007-ben létrehozott, 500 millió eurós Európai Globalizációs Alapból (EGA) eddig mindössze 67 millió eurót osztottak szét. A bizottság azt szeretné, ha az alapot - sok egyéb uniós programmal együtt - jobban hasznosítanák a globális gazdasági válság okozta negatív hatások ellensúlyozására.

75 százalékos lenne az uniós támogatás

A Reuters által megszerzett tervezet szerint a jövőben a jelenlegi ezer helyett már ötszáz ember munkahelyének megszűnésekor is igényelhető lesz a közösségi támogatás.

A javaslat szerint az eddigi 12-ről 24 hónapra hosszabbítanák meg a támogatás igénybevételének időtartamát. A bizottság emelné az európai társfinanszírozás mértékét is, a jelenlegi ötvenről 75 százalékra.