Minden hetedik cég leépítésre készül

Vágólapra másolva!
Az alkalmazotti létszám lefaragásával, csökkenő alapbérekkel, képzési keretekkel és túlórapótlékokkal számol világszerte a vállalatok jelentős része - derül ki a Hay Group 91 ország több mint 2500 munkaadójának megkérdezésén alapuló felméréséből. Válságban is megmaradnak azonban a teljesítményfüggő ösztönzők. A cégek 15 százaléka tervez leépítést - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági válság hatására a cégek 65 százaléka tartja szükségesnek módosítani a 2009-es évre vonatkozó bérpolitikáját. A leginkább "válságállónak" a teljesítményfüggő ösztönzők, valamint az egészség- és nyugdíj-biztosítási hozzájárulások tűnnek.

Az alkalmazotti létszám 7,5 százalékát küldik el

A felmérésben szereplő társaságok 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy leépítésre készül; ennek mértéke átlagosan az alkalmazotti létszám 7,5 százalékára rúg. A tervezett megszorítások a vállalati kilátások erőteljes romlásával függnek össze: míg a Hay Group márciusi felmérésében csak a válaszadók 12 százaléka számított arra, hogy az idei eredményei elmaradnak a tervezettől, most már majdnem minden harmadik cég így nyilatkozott. Magyarországon a jövő év elején a leginkább a termelőszektorban ugorhat meg az elbocsátásokról szóló bejelentések száma.