A közszolgák elégedettek a bérkiegészítéssel

Vágólapra másolva!
"Az összesen hétszázezer közszolgálati munkavállaló több mint 70 százalékának sikerült kiharcolnunk a 13. havi illetmény elmaradásának teljes kompenzálását, így az ő béreik legalább nominálisan szinten maradnak" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga László, az EKSZ és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. A pénteki megegyezés szerint a kiesett 13. havi bért bruttó 180 ezer forintos illetményhatárig teljes mértékben kompenzálja az állam. A tervek szerint jövőre létszámcsökkentési indokkal nem lehet elbocsátani a közszférából.
Vágólapra másolva!

A megállapodás révén elmarad a január 12-re tervezett sztrájk. Sőt, az EKSZ vállalta, hogy 2009. szeptember 15-ig biztosan nem lesz közszolgálati munkabeszüntetés a bérharcok miatt. A megegyezéssel az EKSZ 23 tagszervezetéből csak kettő, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége nem értett egyet, ők nem írták alá a dokumentumot. A többletpénzt a kormány a büdzsé általános és egyéb tartalékaiból teremti elő.

Létszámcsökkentési indokkal nem bocsáthatnak el

A kormány azt is vállalta, hogy a közszolgálati munkahelyek biztonsága érdekében a 13. havi illetmény szüneteltetésének idejére a létszámcsökkentési elbocsátási jogcímet felfüggeszti a jogállási törvényekből - mondta Herczog László, a szociális tárca szakállamtitkára. Hozzátette: a megegyezés alapján a törvénymódosítás benyújtásának határideje az Országgyűlés tavaszi ülésszakának eleje, azaz február 16.