Beszáll a házimunkába a japán férfiak harmada

Vágólapra másolva!
Nagyot változott a világ a Távol-Keleten is: egy felmérés szerint minden harmadik házas japán férfinak nincs kifogása a házimunka ellen. A tokiói, negyvenes éveiben járó férfiak például naponta több mint egy órát töltenek otthoni munkával, kisegítve ezzel is dolgozó feleségeiket.
Vágólapra másolva!

A Housework Aptitude Test (kb.: házimunkaképesség-vizsgálat) során 2080, 20 és 50 év közötti, házasságban élő, Japán különböző régiójából származó nőt és férfit kérdeztek ki. A férfiak 29,5 százaléka azt mondta, elviseli az otthon rá háruló feladatokat. A legtöbb házimunkát a tokióiak (31,2 százalék) végzik.

"Nagyon sok modern háztartásban a feleségek is dolgoznak, ezzel pedig hozzájárulnak a család jövedelméhez, így a férjek tudatában vannak, hogy nekik is részt kell vállalniuk a ház körüli teendőkben - a kiegyensúlyozott együttélés jegyében" - mondta a The Japan Times című angol nyelvű napilapban megjelent interjúban Imaidzumi Emiko, a kutatás egyik vezetője.

A felmérés megvizsgálta a résztvevők egyes "részképességét" (főzési, takarítási, bevásárlási stb. ismeretek) is. Az eredmények szerint a hokkaidói férfiak töltik naponta a legtöbb időt házimunkával (54 perc), az oszakaiak gyorsabbak, ők 49,7 percet dolgoznak "második műszakban", míg a legsebesebbek a tokióiak napi 48,4 perccel.

Tokióban a nők többsége főállásban dolgozik

A legszorgosabbak ugyancsak a tokióiak: a negyvenes éveikben járó férjek több mint egy óra (pontosan 69,8 perc) házimunkát végeznek. "A tokiói nők többsége teljes munkaidőben dolgozik, a munkahelyek pedig a legnagyobb odaadást éppen a negyvenesektől várják el, így valószínűleg a férjek belátják, hogy emellett egyedül nemigen lehet a háztartást is ellátni" - magyarázta Imamidzumi.