[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
bér-fizetésdollárbérfizetésmagazinUSAParád

Huszonkét százalék az amerikai nők bérhátránya

2009.01.19., 8:29|Utolsó módosítás:2009. 01. 19., 8:28|

Bár már 1963-ban elfogadták az Egyesült Államokban a nemek azonos fizetéséről szóló törvényt, a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők. A kongresszusban új javaslatokat nyújtottak be a helyzet kiigazítására. Míg egy férfi 1 dollárt keres, kolléganője ugyanazért a munkáért átlagosan 78 centet kap - derült ki a Parade magazin adataiból.

JÁTSSZ ONLINE!

Sok hézag van a törvényben, amelyet egyébként sem mindig kényszerítenek ki - mutatott rá Lisa Maatz, az Amerikai Egyetemi Nők Szövetségének igazgatója.

45 év felett a legszélesebb a fizetési olló

A 15 és 24 év közötti amerikai férfiak átlagosan évi 26 100 dollárt keresnek, míg az azonos korú nők csak 23 357 dollárt. A 25 és 44 év közötti generáció esetében még nagyobb az eltérés: a férfiak átlagkeresete 55 286 dollár, a nőké 41 558 dollár. A 45 és 64 év közöttiek esetében pedig még jobban kinyílik a fizetési olló: a férfiak átlagosan 67 040 dollárt keresnek, míg a nők 44 808 dollárt.

Jobban büntetnék a diszkrimináló cégeket

A washingtoni törvényhozás elé került egyik kezdeményezés arra kényszerítené a munkáltatókat, hogy szüntessék meg a nemek közötti fizetési különbségeket, ezenkívül az eddigieknél nagyobb büntetést helyez kilátásba azon cégek számára, ahol nemi diszkrimináció tapasztalható. A másik törvényjavaslat eltörölné azt az előírást, hogy a nőknek a fizetési diszkrimináció kezdete utáni 180 napon belül eljárást kell kezdeményezniük, máskülönben elesnek ettől a joguktól.

Mint a javaslatokat támogató Jan Schakowsky illinois-i demokrata képviselő magyarázta, a nemek közötti megkülönböztetés miatt a nők a nyugdíjba vonulás után is rosszabbul járnak, hiszen az alacsonyabb fizetések után a nyugdíjuk és társadalombiztosítási támogatásuk is kisebb. Az egyre öregedő lakosság számára ez elsőrendű probléma - mutatott rá.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »