Közmunkások is dolgozhatnak majd kórházakban

Vágólapra másolva!
Uniós forrásból összesen 4,5 milliárd forintos befektetéssel enyhítene a szaktárca az egészségügy munkaerő-gondjain. A kórházak közmunkásokat is kérhetnek kórházi kisegítői, ápolói, ápolási asszisztensi és adminisztratív kisegítői pozícióban, ám ez a gyógyítás speciális volta miatt óvatosságot követel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Márciustól kórházanként 4-50 millió uniós támogatás szerezhető pályázati formában az ágazatban dolgozók megtartására, visszacsábítására, a hiányzó szakemberek pótlására. A nyertes intézményeknek 12-24 hónapra vállalniuk kell a felvett munkavállalók alkalmazását, a továbbfoglalkoztatás időtartamából pedig hat hónapig a többi dolgozóéval azonos feltételekkel kell alkalmazni őket.

Kisegítői pozícióba jöhetnek közmunkások

Az egészségügyi tárca kezdeményezésére próbálkoznak a közmunkások alkalmazásával is, de ettől - a gyógyítás speciális volta miatt - többen is tartanak. A felnőttképzéssel kombinált közmunkaprogram április 1-jétől december végéig tart, erre szintén a közfinanszírozott intézmények jelentkezhetnek - tájékoztatott Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai tanácsadója. A jelentkezők kórházi kisegítők, ápolók, ápolási asszisztensek és adminisztratív kisegítők lehetnek. Akik megszeretik az ágazatot, jövőre ápolóképzésen vehetnek részt, amelyre további 200 milliót fordítanak.

Az ápolást nem lehet gyorstalpaló tanfolyamon elsajátítani, s tény az is, a kórházi munkát sem tudja bárki megszokni - figyelmeztet Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ha valakiből mégis segédápoló lesz, csak szakképzett nővér mellett dolgozhat.