Munkahelyeket teremt az új erőmű

Vágólapra másolva!
Négy megawatt teljesítményű, gázfűtésű villamos erőmű épül a közeljövőben Battonyán, ami első fázisban 10-20 új munkahelyet teremt a Békés megyei településen. A beruházás második fázisa, amely az erőmű hulladékhőjét hasznosító üvegházra épül viszont már 200 álláshelyet hozhatna.
Vágólapra másolva!

Az erőmű építésére uniós forrásból nyert pénzt a város. A település részvételével létrehozott Energiapark Kft.-nek 467 millió forintot ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázaton - közölte Karsai József, Battonya polgármestere, a térség szocialista párti országgyűlési képviselője. A tervek között már szerepel, hogy az erőmű kapacitását további hat megawattal bővítik. Ez azt jelenti, hogy csak az erőműbe több mint kétmilliárd forintot invesztálnak, újabb pályázat és vállalkozói tőke segítségével.

Karsai József hangsúlyozta, hogy önmagában az erőmű legfeljebb 10-20 munkahelyet teremt a térségben, ám már készülnek arra a feltehetően szeptemberben kiírásra kerülő pályázatra, amelynek segítségével két lépcsőben, összesen 10 hektáron építenének üvegházat, amely az erőműben keletkező hulladékhőt hasznosítaná. A képviselő a térség foglalkoztatási helyzetében igazi áttörést ez utóbbi beruházástól várja, álláspontja szerint az üvegházi növénytermesztés és -feldolgozás, valamint a csomagolási, esetleg a hűtési feladatok már legalább 200 új munkahelyet teremtenének a városban.