Az idénymunka javít a munkanélküliségi adatokon

Vágólapra másolva!
A több mint fél éve tartó növekedés után az utóbbi hetekben 0,7 százalékkal csökkent a munkanélküliség a Közép-dunántúli régióban; a regionális munkaügyi központ adatai szerint a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magába foglaló térségben 58 647 regisztrált álláskereső van. Ez részben a szezonmunkák megjelenésének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A csökkenés okaként az idénymunkák - elsősorban a turizmussal kapcsolatos tevékenységek - beindulását és az elbocsátások mértékének csökkenését jelölte meg a regionális munkaügyi központ főigazgatója. Zimmermann József elmondta, májusban és június első felében 664 munkahely megszűnését jelentették be a vállalkozások. Ez lényegesen alacsonyabb, mint amit a múlt év októberétől április végéig terjedő időszakban tapasztaltak. Csökkent a csoportos leépítések száma is: májusban a régió hét foglalkoztatójától összesen 261 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a cégek, ami az áprilisnak kevesebb mint fele.

Ötszázzal több állásajánlat

Az álláskeresők ugyanakkor a korábbinál mintegy ötszázzal több, a három megyében együttesen 6825 üres álláshely közül válogathattak az elmúlt hetekben. A legtöbb munkahelyet Komárom-Esztergom megyében kínálták, a legkevesebbet Fejér megyében. Az üres álláshelyek több mint egyharmadát június elejéig betöltötték.