[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
statisztikakeresetbérátlagkeresetbér-fizetés

Nettó 121 ezer forint a hazai átlagkereset

2009. 07. 17., 8:58|Utolsó módosítás:2009. 07. 17., 9:07|
További mélyíti a gazdasági válságot a jövedelmek csökkenése. A bruttó átlagkeresetek az idei első öt hónapban 1,4, míg a nettók csupán egy százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Jelenleg 197 500 forint a hazai bruttó átlagkereset. Ebből a dolgozók nettó 121 ezer forintot vihetnek haza havonta.

JÁTSSZ ONLINE!

Ilyen alacsony dinamikára a rendelkezésre álló adatok között nem volt példa-olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ennek megfelelően valószínűleg a rendszerváltás óta a legalacsonyabb lesz az idei bruttó bérnövekedés, amely az utóbbi években tartósan nyolc százalék körül mozgott. Az adatokból az is kiolvasható: kitörtek a korábbi gyakorlatból a munkaadók. Ráadásul az automatikus inflációkövető béremelés egyre többször marad el-áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél 2009 első 5 hónapjában bruttó 1,4 százalékos átlagkereset növekedést regisztráltak-nettóban ebből mindössze 1 százaléknyi landolt a dolgozók pénztárcájában. A hazai reálkereset így csaknem 2 százalékkal maradt el az előző évitől. Látványos különbséget mutat a költségvetési, állami szerveknél és a versenyszférában dolgozóknál a bérnövekedés. Míg a közszférások pénztárcája jelentős bércsökkenést volt kénytelen elviselni, a vállalati szektorban dolgozók reálkereset emelkedést könyvelhettek el. A statisztikusok által megvizsgált időszakban (2009. január-május) egyébként 2 millió 667 ezren álltak alkalmazásban. Közülük724 ezren a költségvetési, a versenyszférában 1 856 ezren dolgoztak.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »