A Start-kártya kiváltásának buktatói

Vágólapra másolva!
A pályakezdők elhelyezkedését segítő Start-kártya használatának néhány buktatójára hívja fel a figyelmet Csaposs Noémi karrier-tanácsadó. Pórul járhatnak azok, akik nyáron nem diákszövetkezeten keresztül dolgoztak, ugyanis az önállóan vagy kölcsönzött cégen át szerzett állás megszünteti a jogosultságot. Érdemes csak biztos állásígéret után kiváltani, ugyanis nem az első munkaviszony kezdetétől, hanem a kártya kiváltásától számít a két éves érvényesség - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

2005-ben indult útjára a pályakezdők elhelyezkedését segíteni hivatott Start-kártya. Ennek lényege: az a vállalkozás, amelyik Start-kártyás pályakezdőt alkalmaz, járulékkedvezményt vehet igénybe középfokú végzettség esetén a minimálbérig, diplomásoknál a minimálbér másfélszereséig. A munkaadó összes járulékterhe az első évben tíz, a másodikban húsz százalék.

Aki jogosult a kártya kiváltására, akár a néhány hónapos gyakorlattal rendelkező versenytársát is beelőzheti egy-egy állásért folyó harcban, a vállalatnak pedig messze nem jelent akkora többletadminisztrációt a Start-kártya, mint amekkora haszonnal jár - mondja Csaposs Noémi karrier-tanácsadó.

- Érdemes nem megfeledkezni arról, hogy a kedvezmények a kártya kiváltásától számított két évig vehetők igénybe, azaz nem az első, munkaviszonyban eltöltött 24 hónapra vonatkoznak. Így ha egy friss diplomás nem várja meg, amíg állást talál, hanem közvetlenül a diplomaosztó után igényli a kártyát, könnyen pórul járhat, ha később hosszú ideig kell állást keresgélnie. Az állásinterjún bőven elég, ha az ember bizonyítja jogosultságát, a munkaadók nem kérik, hogy a jelentkező azonnal mutassa is fel a kártyát - hívja fel a figyelmet a szakember.
Hozzáteszi: buktató lehet a nyári diákmunka is, ha ahhoz nem diákszövetkezeten keresztül jutottak a tanulók. A járulékkedvezményekre való jogosultság ugyanis az első munkaviszony létesítésekor kezd ketyegni, márpedig a kölcsönző-cégen keresztül vagy épp önállóan szerzett állás, még ha határozott idejű is, munkaviszonynak számít.

Amin módosítani kellene

- Bár a szabályozás születésekor minden bizonnyal nem ez volt a cél, e tekintetben hátrányban vannak azok, akik például szüleik családi vállalkozásában dolgoznának a szünidőben, esetleg maguk jelentkeznek egy-egy céghez néhány hetes nyári munkára, pedig valójában ugyanazt csinálják, amit a diákszövetkezeteken keresztül kiszervezett társaik - teszi hozzá Csaposs Noémi.