Jobban keres, aki külföldi ösztöndíjon tanult

Vágólapra másolva!
Az Erasmus Mundus nemzetközi ösztöndíjprogramon részt vettek 27 százaléka keres többet évi 8,1 millió forintnak megfelelő eurónál - derül ki egy nemzetközi kutatásból. Az egyetemisták külföldi részképzése nem csak a fizetésre, hanem a karrierre és a világlátásra is jó hatással van - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A friss diplomások karrierjére, az EU-hoz való viszonyára, valamint a szakértelmére hat leginkább az Erasmus Mundus program - derül ki egy nemrég készült kutatásból - írja a Világgazdaság. A megkérdezetteknek mintegy 43 százaléka vallotta azt, hogy a program a pályafutására gyakorolt jelentős hatást, míg a válaszadók 28 százaléka a személyiségében bekövetkezett változást említette pozitívumként. Nem utolsó szempont azonban az Erasmus Mundus programban részt vevő hallgatók bérszínvonalának emelkedése sem. A kutatás szerint ugyanis míg az első évesek 6,7 százaléka, addig a végzettek 27,2 százaléka keres több mint 30 ezer eurót (8,1 millió forintot) évente.

Hiányosságok a magyar felsőoktatásban

A tanulmány rámutat arra is, hogy Magyarországon a felsőoktatási intézményekben a nemzetközi ügyek kezelése jelentős átalakításra szorul. Sokszor keverednek a feladatok a pályázati iroda, a külkapcsolatok ápolása és a tanulmányi osztály között.