[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskereséskülföldi munkavállalásidénymunkamunkaügyi ellenőrzésOMMF

Így szabályos az idénymunka

2009. 09. 03., 15:06|Utolsó módosítás:2009. 09. 03., 15:08|

Az őszi szezonális munkák idején jellemzően megszaporodnak a munkaügyi ellenőrzések, amelyek során a feltárt munkaügyi szabálytalanságokat akár húszmillió forintos összeggel szankcionálhatja az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség. Néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani.

JÁTSSZ ONLINE!

A Munka Törvénykönyve az idénymunkában történő foglalkoztatás esetében, a pihenőidővel kapcsolatos rendelkezések tekintetében állapít meg speciális szabályokat: főszabály szerint a munkavállaló részére - két munkavégzés között - legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani, míg a kollektív szerződés legalább 8 óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írhatja elő. A Munka Törvénykönyve előírja továbbá, hogy a munkáltató által elrendelhető munkaidőkeret legfeljebb 4 havi, 16 heti lehet - a kollektív szerződés ettől eltérő munkaidőkeretet is megállapíthat -, s ennek alkalmazása esetén a foglalkoztatónak hat nap munkavégzést követően, egy pihenőnapot kell biztosítania a munkavállaló részére - mondja Máriás Attila, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég munkaügyi szaktanácsadója.

Kiválóan alkalmas az eseti jellegű, illetve a kampánymunkák költséghatékony lebonyolítására az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás, amely 1997 óta ismert a hazai munkaügyi gyakorlatban.

A kölcsönzés előnyei

A szezonális munkák - így például a betakarítás vagy a szüret - idején jelentkező munkaerőhiány enyhítésére jelenthet megoldást a munkaerő-kölcsönzés is, amelynek során a kölcsönbevevőt nem terheli folyamatos foglalkoztatási kötelezettség, illetve a hagyományos munkaviszonnyal együtt járó olyan költségek, mint a betegszabadság, bizonyos esetekben az állásidőre járó munkabér, a szabadságolások, továbbá a felmondási idő költsége.

Kaláka-munka: nem bírságolnak

"Fontos kiemelni, hogy a munkaügyi ellenőrzések csak az ellenérték fejében történő munkavégzésekre terjednek ki, így a kaláka-munkák esetében az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek nincs ellenőrzési hatásköre. Ugyanakkor, ha egy részletekbe menő bizonyítási eljárás során mégis megállapításra kerül, hogy a munkavállalók ellenérték fejében, írásos munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül végeztek munkát, akár húszmillió forintos bírságot is kiszabhat a hatóság" - fejti ki Máriás Attila, a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »