Névtelen önéletrajzzal a diszkrimináció ellen

Vágólapra másolva!
A munkafelvételi diszkrimináció ellen a névtelen önéletrajz bevezetésével kíván harcolni a francia kormány, amelynek alkalmazását kísérleti jelleggel hét megyében próbálják ki. A kezdeményezés lényege: a toborzó cégek nem látják az önéletrajzban a pályázó személyes adatait (név, lakcím, kor), sem a fotóját, hanem a cv-ben megadott tudás és szakmai tapasztalat alapján hívják be állásinterjúra.
Vágólapra másolva!

A négy évvel ezelőtti külvárosi zavargásokat követően Jacques Chirac volt államfő javaslatára 2006 áprilisában fogadott el törvényt a parlament a névtelen önéletrajz kötelező bevezetéséről az ötvennél több főt foglalkoztató munkahelyeken, de annak alkalmazásáról máig nem született meg a végrehajtási rendelet.

Xavier Darcos munkaügyi és Eric Besson bevándorlásügyi miniszter, valamint Yazid Sabeg esélyegyenlőségi államtitkár kedd esti sajtótájékoztatója szerint a 2010 áprilisáig tartó kísérletben hét megyében, önkéntes alapon összesen 49 nagyvállalat, többek között az Accor, az Axa, a francia posta, a Coca Cola, a PSA-Peugeot Citroen, a L'Oréal, az Eurodisney és több bank vesz részt.

A bevándorlókon segíthet

A névtelen önéletrajz bevezetése a kormány szándékai szerint segíthet elhárítani azt az akadályt, hogy egy jelentkezőt a bőre színe, neve hangzása vagy a lakóhelye miatti előítéletek következtében ne hívjanak be állásinterjúra.

A névtelen önéletrajzon - amelyeket a munkaügyi hivatal kezel - a kísérletben résztvevő munkáltatók nem láthatják a jelentkező fotóját és személyes adatait, azaz nevét, keresztnevét, nemét, címét (beleértve az e-mailt is), korát, születési dátumát és helyét, állampolgárságát és családi állapotát. Ezekről az adatokról csak az önéletrajzon feltüntetett egyéb információk alapján kiválasztott jelölttől az állásinterjún értesülhetnek.

Erős a diszkrimináció

Franciaországban a bevándorló családokból származó, elsősorban arab, török vagy afrikai fiatalok jelentős része arra panaszkodik, hogy megfelelő önéletrajz elküldése esetén sem hívják be állásinterjúra. Még a felsőfokú diplomával rendelkezőket sem. Egy 2007-es felmérés szerint a francia munkáltatók négyötöde szívesebben alkalmaz Franciaországban született fehér bőrű személyt, mint egy olyan jelentkezőt, aki arab vagy afrikai országból származik, annak ellenére, hogy a munka törvénykönyve szerint a munkahelyi diszkrimináció börtönbüntetéssel és pénzbírsággal sújtható.

Aquitanine régió tanácsa már egy éve névtelen önéletrajz alapján veszi fel új dolgozóit. Az első tapasztalatok alapján az ily módon alkalmazott munkatársak általános "profilja" nem változott, de a hivatal a gyakorlattal pártatlanságát tudja bizonyítani. A munkahelyi bizalom pedig jelentősen javult, mert az új alkalmazottak biztosan tudhatják, hogy kizárólag a kompetenciájuk számított a kiválasztásuknál, s nincsen közöttük "protekciós".

Védné a munkaadót is

"A névtelen önéletrajz alkalmazása a munkáltatót is megvédi a diszkrimináció vádja alól, és a korrekt eljárás bizalmat teremthet az országban" - hangsúlyozta Alain Rousset, a régió elnöke a France 2 közszolgálati televízióban.