Alacsonyabb alapbért állami menedzsereknek

Vágólapra másolva!
Mérhető és ellenőrizhető teljesítményhez kötné az állami vezetők javadalmazását a Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ). - A versenyszférához hasonlóan a közvagyon kezelőit is alacsonyabb alapjövedelemben, valamint a tényleges és ellenőrzött teljesítményhez kötött prémiumokban kellene részesíteni. Az ilyen többletjövedelmek alapja egyebek mellett az adott vállalat eredményességének, költséghatékonyságának, illetve akár piaci részesedésének javítása lehet - mondta Dénes Gábor, a MOSZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

Dénes Gábor hozzátette: az állami vezetők kiválasztása, képzése és ellenőrzése jelenleg közel sincs olyan szakmai színvonalon, mint a magántulajdonban lévő vállalatok irányítói esetében.

A politikának minél hamarabb fel kell ismernie a jelenlegi állapot tarthatatlanságát, például azt, hogy egy köztulajdonban álló társaság vezetője gyakorlatilag évekig dolgozhat úgy, hogy a tulajdonosi jogokat képviselő állam érdemben rá se néz a munkája eredményeire - mutatott rá Dénes Gábor. "A politikusoknak le kell számolniuk ezzel az 'államszocializmusból származó beidegződéssel', hiszen például az adók is a közvagyon felelőtlen használata miatt emelkedtek a jelenlegi magas szintre" - mondta.