Etikus munkaadóra vágynak a magyarok

Vágólapra másolva!
Munkahelyük megválasztása során a magyar munkavállalók határozottan előnyben részesítik az etikus és környezettudatos szervezet hírében álló munkaadókat - legalábbis ez derül ki egy friss nemzetközi munkaerő-piaci felmérésből.
Vágólapra másolva!

Valamennyi korosztályban megfigyelhető, hogy a munkavállalók számára vonzóbbak az etikai és környezeti kérdésekben felelősen viselkedő vállalatok, bár az ún. "baby boomer" generáció (48-65 év között) számára nagyobb jelentőséggel bír ez a szempont, mint a 18-29 vagy a 30-47 év közöttiek körében - áll a Kelly Services munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég felmérésében.

Fizetéscsökkenésbe is belemennének

A munkavállalók több mint egyharmada akár kisebb fizetést vagy alacsonyabb beosztást is kész elfogadni, ha jó hírű, közmegbecsülésnek örvendő szervezetnek dolgozhat. Ami azt illeti, az etikus vállalati magatartás valamennyi korosztálynál nagyobb súllyal esik latba a munkahelyválasztás során, mint a környezettudatosság.

A felmérés főbb megállapításai:

- A válaszadók 95 százaléka szívesebben dolgozik olyan vállalatnál, amelyet etikus magatartás és társadalmi felelősségvállalás jellemez.
- 93 százalékuk szívesebben dolgozik olyan vállalatnál, amely környezeti kérdésekben felelős magatartást tanúsít.
- 77 százalék nyilatkozta, hogy a munkahelyválasztás során "nagyon fontos" számára, hogy ne merüljenek fel erkölcsi aggályok az adott vállalat működésével kapcsolatban.
- 42 százalék kész lenne alacsonyabb pozíciót vagy kisebb fizetést elfogadni, ha környezeti és közösségi kérdések iránt elkötelezett, lelkiismeretes cégnél dolgozhat.
- 26 százalék úgy véli, a munkahely kiválasztásánál "nagyon fontos" szempont, hogy az adott munkaadó mit tesz a globális felmelegedés ellen.

A Kelly Global Workforce Index közel 100.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 34 országban - köztük több mint 5000 magyar munkavállalóét.