Etikusan csábítanák a finnek a magyar nővéreket

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi munkavállalók etikus toborzásáról tárgyalt a finn kormány delegációja hétfőn Budapesten az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) képviselőivel.
Vágólapra másolva!

Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke a tárgyalás után újságíróknak elmondta, etikus és nyílt munkavállalói toborzást szeretnének a finnek, így vinnének munkaerőt Magyarországról Finnországba.

Magyarázatként hozzátette: Finnországban egy kezdő nővér havi bruttó fizetése 1800 euró (több mint 480 ezer forint), a finn átlagkereset pedig 2300-2100 euró között van megközelítőleg. Finnországi adatok szerint azonban hatezer szakképzett nővér nem dolgozik a szakmájában, mert fizetése nem éri el az átlagot, így ott is munkaerőhiány van szakképzett nővérekből. Magyarországon egy nővér átlagkeresete bruttó 90 ezer forint, a főiskolai diplomásoké sem sokkal magasabb, 100-110 ezer forint havonta.

Cser Ágnes a delegációnak beszámolt arról, hogy Magyarországon is kevés a nővér és alulfizetett ez a szakma, így nem tartja szerencsésnek, hogy innen próbálják elcsábítani a szakképzett munkaerőt.

Az elnök azt javasolta, készüljön egy úgynevezett határokon átnyúló kollektív szerződés, amellyel a legálisan szabályoznák az egészségügyi munkaerő toborzását. Ezzel olyan viszonyokat lehetne elérni, amely mindkét - a munkavállalót váró és adó - országnak egyformán kedvező.