Vágólapra másolva!
Hiányolják a munkaadók a felvett frissdiplomásoktól a gyakorlatias ismereteket, az önállóságot, elégedettek viszont a számítástechnikai tudással és az együttműködő készséggel - derül ki az őszi HVG Állásbörze kiállítói körében végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az állásbörze szervezői a frissdiplomásokat toborzó cégeket kérdezték. A munkaadók egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhették, mennyire elégedettek a korábban felvett pályakezdőkkel. A cégek fiatal munkavállalóik elméleti ismereteinek hasznosíthatóságával vannak a legkevésbé megelégedve (3,18). Ez azt sugallja, hogy szerintük az intézmények nem a munkavégzés során szükséges ismeretekre, feladatokra készítenek fel. A második fő probléma a fiatalok önállósága (3,25) illetve annak hiánya volt. Az új munkavállalók kommunikációs készsége és idegen nyelvismerete azonos átlagpontszámot (3,61-3,61) ért el, vagyis úgy tűnik, ezen a téren nem olyan rossz a helyzet.
Mivel a legelégedettebbek a munkaadók? A számítástechnikai ismereteket (3,86) és az együttműködő készséget (3,89) értékelték a legmagasabb pontszámmal a megkérdezett cégek.
A felmérés készítői megjegyzik, az önállóságot, a munkafegyelmet, gyakorlati tudást a tanulmányok alatti bármilyen munkavégzés fejlesztheti (például diákmunka, szakmai gyakorlat, gyakornoki programok, közösségi tevékenység, diákversenyek).

Mennyire elégedett frissdiplomás munkavállalói...

ismereteinek hasznosíthatóságával 3,18
önállóságával 3,25
megszerzett szaktudásával 3,36
munkafegyelmével 3,43
kommunikációs készségével 3,61
idegennyelv-tudásával 3,61
alkalmazkodó készségével 3,75
számítástechnikai tudásával 3,86
együttműködő készségével 3,89
Magyarázat:
a számok átlagok
5 nagyon elégedett
1 legkevésbé elégedett