[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskereséspályakezdőfriss diplomástippek-tanácsok

Mérlegen a fiatal diplomások

2009.12.01., 8:15|Utolsó módosítás:2011. 04. 04., 12:10|
Hiányolják a munkaadók a felvett frissdiplomásoktól a gyakorlatias ismereteket, az önállóságot, elégedettek viszont a számítástechnikai tudással és az együttműködő készséggel - derül ki az őszi HVG Állásbörze kiállítói körében végzett felmérésből.

JÁTSSZ ONLINE!

Az állásbörze szervezői a frissdiplomásokat toborzó cégeket kérdezték. A munkaadók egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhették, mennyire elégedettek a korábban felvett pályakezdőkkel.  A cégek fiatal munkavállalóik elméleti ismereteinek hasznosíthatóságával vannak a legkevésbé megelégedve (3,18). Ez azt sugallja, hogy szerintük az intézmények nem a munkavégzés során szükséges ismeretekre, feladatokra készítenek fel. A második fő probléma a fiatalok önállósága (3,25) illetve annak hiánya volt. Az új munkavállalók kommunikációs készsége és idegen nyelvismerete azonos átlagpontszámot (3,61-3,61) ért el, vagyis úgy tűnik, ezen a téren nem olyan rossz a helyzet.
Mivel a legelégedettebbek a munkaadók? A számítástechnikai ismereteket (3,86) és az együttműködő készséget (3,89) értékelték a legmagasabb pontszámmal a megkérdezett cégek.
A felmérés készítői megjegyzik, az önállóságot, a munkafegyelmet, gyakorlati tudást a tanulmányok alatti bármilyen munkavégzés fejlesztheti  (például diákmunka, szakmai gyakorlat, gyakornoki programok, közösségi tevékenység, diákversenyek).

Mennyire elégedett frissdiplomás munkavállalói...

ismereteinek hasznosíthatóságával 3,18
önállóságával    3,25  
megszerzett szaktudásával  3,36
munkafegyelmével   3,43
kommunikációs készségével  3,61
idegennyelv-tudásával   3,61 
alkalmazkodó készségével  3,75
számítástechnikai tudásával  3,86
együttműködő készségével  3,89
Magyarázat:
a számok átlagok
5 nagyon elégedett
1 legkevésbé elégedett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »