[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
új munkahelylétszámManpower

Álláspiac 2010: mit várnak a cégek?

2009. 12. 08., 17:16|Utolsó módosítás:2009. 12. 08., 17:18|
A Manpower Munkaerőpiaci előrejelzése szerint visszaesésre számíthatunk a magyar munkaerőpiacon 2010 első negyedévében. Nőtt a létszámcsökkentést tervező munkaadók száma, csak 12 százalék bővítené alkalmazottai számát. A budapesti munkaadók a legkevésbé, az észak-magyarországiak a leginkább pesszimisták.

JÁTSSZ ONLINE!

A Manpower Magyarországon harmadik alkalommal készítette el negyedéves Munkaerőpiaci Előrejelzését. A cég országszerte 750 munkaadó megkérdezésével vizsgálta a munkakeresők kilátásait. A Manpower Munkaerőpiaci mutató -7 százalékon áll, ami azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romolni fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint munkaerő felvételt.
 
A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását 2010 első három hónapjában a jelenlegi negyedévhez képest?"

Háromból két cég létszámstopot tervez

A megkérdezettek 12 százaléka növelné a létszámot 2010 első negyedévében, 19 százalék csökkenést vár. Kiss Judit , a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a munkaadók többsége, (64 százalék), a megtartaná a jelenlegi létszámot a januártól márciusig tartó időszakban. "Azt látjuk ugyan, hogy több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ugyanakkor 10-ből több mint hatan nem látnak okot arra, hogy az újévet elbocsátásokkal kezdjék. Ez, és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerőpiaci fellendülés."

Pesszimizmus a mezőgazdaságban

Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Itt a mutató az előző negyedévi 0 százalékról +5 százalékra nőtt. "A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. "Az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk." - jegyezte meg Kiss Judit.
 
A munkaadók Magyarország mind a hét régiójában negatív várakozásokat jeleztek a következő negyedévre, beleértve Budapestet is, ahol a munkáltatók a legkevésbé pesszimisták. Itt a mutató -1 százalékra esett. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató -15 százalékon áll. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés -3 százalékos eredményt hozott, itt történt a legnagyobb, pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14 százalékpontos.

Európai helyzetkép

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6 százalék), őket a  németek követték +5 százalékos várakozással.
A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol, és a román  munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »