Idén egy nappal többet dolgozunk

Vágólapra másolva!
Magyarországon tavaly 254 munkanapból állt az év, az idén viszont 255 munkanappal kell számolni. Május 1., október 23. és december 25-26. is szombatra vagy vasárnapra esik. Az egy plusz nap néhány tized százalékot lendíthet az éves GDP-n - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A naptár is segíthet abban, hogy meginduljon felfelé a gazdaság szekere - legalábbis azokban az országokban, amelyekben hazánkhoz hasonlóan több piros betűs ünnepnap esik az idén hétvégére, mint tavaly. Magyarországon tavaly 254 munkanapból állt az év, az idén viszont 255 munkanappal kell számolni. A munka törvénykönyve által meghatározott tíz munkaszüneti napból ugyanis május 1., október 23. és december 25-26. is szombatra vagy vasárnapra esik. Németországban szintén jobban járnak 2010-ben a munkaadók, hiszen tartománytól függően egy-két nappal kevesebb fizetett pihenőidőt kell kiadniuk. Egy-két plusz munkanap az elemzők szerint néhány tized százalékkal dobhatja meg az éves GDP-t.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egyébként sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem bízhatnak a naptárban, mivel évről évre változatlan a piros betűs ünnepek száma. Ha hétvégére esne az ünnep, akkor előtte pénteken vagy utána hétfőn nem kell dolgozni. Hasonló indítvánnyal rukkolt elő ősszel az MDF színeiben Dávid Ibolya, ám indítványa még az országgyűlés elé sem került, mivel a munkaügyi bizottság tárgysorozatba sem vette azt - írja a gazdasági napilap.