Kevesebb az új állás, több a munkanélküli

Vágólapra másolva!
Romlottak a munkaerő-piaci adatok az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikája szerint. A munkáltatók decemberben 42 százalékkal kevesebb új álláshelyet jelentettek be az egy évvel korábbi adattal összevetve, az álláskeresők száma pedig 24 ezer fővel nőtt és átlépte a 600 ezres határt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A munkáltatók decemberben 14,5 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ez az előző hónaphoz képest 19,2, az előző év decemberéhez képest 42,5 százalékos csökkenést mutat. A decemberi csökkenésben a válság hatása mellett a szakértők szerint a szezonális okok is jelentkeznek, bizonyos ágazatok munkaerőigénye ugyanis ilyenkor minden évben mérséklődik.

A legnagyobb növekedés az Alföldön

A nyilvántartott álláskeresők száma a decemberi zárónapon 604,6 ezer fő volt, vagyis 24,1 ezer fővel több, mint az előző hónapban. A novemberi statisztikával összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma egyébként minden régióban növekedett. A legnagyobb mértékű növekedést Dél-Alföldön és Észak-Alföldön regisztrálták. Közép-Magyarországot és Közép-Dunántúlt kivéve 4 százalék fölötti volt a növekedés a többi régióban is - írja a gazdasági napilap.