Könnyebb lett munkaerőt találni

Vágólapra másolva!
2009-ben számottevő mértékben, 9 százalékponttal csökkent a munkaerő-felvételi nehézségeket érzékelő cégek aránya. Míg 2008-ban a vállalatok 14 százaléka, addig 2009-ben már csak az 5 százalékuk értékelte problémásnak bizonyos pozíciók betöltését. Ennek fő oka a gazdasági válság és a jelentős elbocsátások - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Bár minden vizsgált csoporttal kapcsolatban mérséklődtek a toborzási nehézségek, a csökkenésért elsősorban a szakképzett fizikai munkások iránti kereslet lanyhulása a felelős. A keresletcsökkenés fő oka a gazdasági válság következtében az autóipari és építőipari termelésben bekövetkezett drasztikus visszaesés. Míg 2008-ban a vállalatok közel 9 százaléka szembesült problémákkal a szakképzett fizikai álláshelyek betöltésénél, addig 2009-ben már csak körülbelül 3 százalékuk jelezte ezt - áll a Világgazdaságban megjelent elemzésben.

A vendéglátásban a legjobb a munkaerő-ellátottság

A korábbi években az ipar és a szállítás, raktározás területén tevékenykedő cégek körében volt a legmagasabb a toborzási nehézségekkel szembesülő vállalatok aránya. Egy év alatt a szektorok közötti különbségek jelentős mértékben csökkentek. 2008-ban mindkét említett szektorban a vállalatok 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tapasztalt toborzási nehézségeket, 2009-ben viszont az ipari vállalatok 7, a szállítás, raktározás területén működőknek pedig 4 százaléka szembesült a problémával. 2009-ben a vendéglátás és turizmus területén merültek fel a legritkábban toborzási nehézségek: az ágazatba tartozó vállalatok alig több mint 2 százaléka jelezte ezt.