Kevés a kellemes élethez a diplomás kezdő fizetés

Vágólapra másolva!
A megfelelő megélhetéshez kevés a diplomás kezdő fizetés. Ez a kép rajzolódik ki egy 7 ezer egyetemi és főiskolai hallgató részvételével készített friss kutatásból. A hallgatók nettó 75 ezer és 150 ezer közöttire tették a reális induló fizetést, azonban szerintük 125 ezer és 200 ezer forint közötti összeg szükséges a kényelmes élethez.
Vágólapra másolva!

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett "diplomás pályakövetés-kutatás hallgatói motivációs vizsgálata" során a közel 7 ezer megkérdezettnek két, jövedelmi várakozásokkal kapcsolatos kérdésre kellett válaszolnia: mit gondolnak, mennyi ma Magyarországon a saját szakterületükön egy kezdő diplomás havi nettó átlagkeresete, a másik kérdés pedig arra vonatkozott, hogy szakterülettől függetlenül mekkora az a havi nettó átlagkereset, amely számukra megfelelő életszínvonalat, megélhetést biztosítana.

A nők kevesebbel is beérnék

A hallgatók véleménye szerint a most jellemző havi diplomás nettó kezdő bér 75 000 Ft és 150 000 Ft között mozog; a megfelelőnek tartott havi jövedelem ugyanakkor inkább a 125 000 Ft és 200 000 Ft közé eső tartományba tehető. A megkérdezettek az általuk reálisnak ítélt havi kezdő bérnél közel 40 százalékkal (több mint 52 000 Ft-tal) magasabb összegről gondolták azt, hogy megfelelő megélhetést biztosítana számukra.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy a hazai felsőoktatásban tanuló nők jövedelmi elvárásai itthon is elmaradnak a férfiakétól. A férfiak átlagban nettó 148 ezer forintos nettó keresettel számolnak, míg a nők 124 ezerrel. A megélhetéshez az erősebb nem válaszadói szerint nettó 201 ezer forint, míg a hölgyek szerint 176 ezer forint kell.