A magasabb fizetés erősíti a céghűséget

Vágólapra másolva!
A magyarországi munkavállalók 25 százaléka "teljes mértékben elkötelezettnek", további 36 százalék "elkötelezettnek" vallja magát jelenlegi munkaadója felé - ez derül ki a Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő cég átfogó felméréséből. A válaszadók 35 százaléka szerint a magasabb fizetés, 24 százaléka szerint a változatos munka növeli a cég iránti hűséget. Munkahelyváltásra az alacsony fizetés (27 százalék) és a rossz légkör (26 százalék) sarkall legtöbbeket.
Vágólapra másolva!

A 2009 október eleje és 2010 január vége között készített kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 25 százaléka "teljes mértékben elkötelezettnek" további 36 százalék pedig "többnyire/inkább elkötelezettnek" mondta magát.

A korosztályi bontásból kiderül, a 48-65 év közöttiek sokkal nagyobb arányban elkötelezettebbek (31 százalék), mint a 30-47 év (24 százalék) illetve a 18-29 év (23 százalék) közöttiek.

A felmérés további megállapítása, hogy a megkérdezettek 17 százalékát lojálisabbá tette a gazdasági válság, míg 24 százalékuk inkább lojalitása csökkenéséről számolt be, 59 százalék számára pedig a válság semmilyen efféle hatással nem járt. A munkaadójuk iránt lojálisabbá vált munkavállalók szerint a változás a vezetés pozitív hozzáállásának, a jobb vagy legalábbis stabil fizetéseknek és a jó munkahelyi légkörnek köszönhető. A kevésbé lojális dolgozók elmondása szerint a változás az ő esetükben a vezetés nem megfelelő hozzáállásának és a csökkenő fizetéseknek az eredménye.

Mindezen megállapítások a Kelly Global Workforce Index felmérés részei, amely mintegy 134 000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük 5000 magyar munkavállalóét.

"Azok a munkaadók, akik nyíltan beszélnek alkalmazottaikkal a nehéz gazdasági helyzetről és mindent megtesznek annak érdekében, hogy gondoskodjanak róluk, jelentős bizalmi tőkét tudtak teremteni a dolgozók körében - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó a Kelly Services ügyvezetője.

A több pénz lojálisabbá tesz

Arra a kérdésre, hogy mi az az egy dolog, ami még inkább erősítené egy munkavállalóban a cége iránti elkötelezettséget, a válaszadók 35 százaléka a "magasabb javadalmazást" jelölte meg, ezt követik a "változatosabb, nagyobb kihívással járó feladatok", 24 százalékkal.

Arra a kérdésre, hogy mi késztetné őket leginkább munkahelyváltásra, a válaszadók 27 százaléka az alacsony fizetést illetve kevés juttatást jelölte meg, ezt követi a rossz munkahelyi légkör (26 százalék) és az előrelépési lehetőségek hiánya (18 százalék).

Vidéken a jelek szerint valamivel nagyobb motivációs erővel bír a magasabb fizetés, mint Budapesten, ugyanakkor vidéken az adott cég jó híre is nagyobb súllyal esik latba a munkahelyválasztás során.