Luxus és létminimum - az ügyvédi szakma két oldala

Vágólapra másolva!
Óriásiak a jövedelmi különbségek az ügyvédek között. Míg a budapestiek tíz százaléka 1 millió forintnál többet keres havonta, országosan a "jog zsoldosainak" harmada napi megélhetési gondokkal küzd - nyilatkozta a szakmai kamara elnöke a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A válság az ügyvédeket sem nem kímélte. A hazai piac lényeges mutatója az ügyvédek száma és árbevétele. Ma a 12 ezernyi jogtudorból mintegy 11 ezer tevékenykedik folyamatosan. Túlzás nélkül állítható, hogy nagyjából harmaduk napi gondokkal küszködik - állítja dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Mint mondja, Budapesten látjuk a legnagyobb különbséget a jövedelmeket tekintve: a fővárosiak talán tíz százalékának a keresménye a havi egymillió forintot is meghaladhatja, mintegy fele több százezer forintos, esetleg egymilliós havi bevételt könyvel el, egyharmada pedig éppen csak megél.

A nagy nemzetközi irodák bejövetele megnövelte a piacot, a "tortát", és abból most részt kérnek a külföldi jogászok is. Ha a működésük tömegessé válik, nyilvánvalóan versenyhátrányba kerülnek a magyarok.